Dinamikusan bővül a hazai hajtott kertészet

Agro Napló
Idén akár kétszáz hektárral is bővülhet a hazai hajtott kertészetek termesztőterülete, az előállított zöldségmennyiség a 450-460 ezer tonnát is elérheti – mondta Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes. A termálvíz felhasználásával javulhat az ágazat hatékonysága.

Növelni kellene a biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosító növényházi termelést, a belföldi ellátás bővítése és az export növelése a geotermális energia fokozottabb felhasználásával lenne biztosítható - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) által szervezett konferencián.

Szavai szerint a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia is rögzíti, de egyre nagyobb termelői igény is mutatkozik mintegy ezer hektárnyi új növényház létesítésére, amelynek egyharmada működhetne termál energiával. Ezzel a termelés mintegy 230 ezer tonnával lenne növelhető, a hajtatás összes termése mintegy 630 ezer tonnára bővülhetne, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos új érték előállítását, valamint 5 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé - tette hozzá.

Farkas Sándor elmondta, hogy Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói közé tartozik Magyarország, ahol az első termálvizet használó hajtató kertészetek a 60-as években alakultak és ekkor készült a legtöbb termálkút is. 2004-es adat szerint az országban akkor jelenlévő mintegy 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, jelenleg ez a szám 200 felett van.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a növényházi termesztés fejlesztésére a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 23,3 milliárd forint jut a növényházak építésének támogatására. A növényház fejlesztésére irányuló támogatás keretében 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésre nyújtottak be támogatási igényt - sorolta. Szólt arról is, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása 2017-ben 343,2 milliárd forint volt. Tavaly mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra növekedhet. Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak.

Az európai piacon jelentős szerepet tölt be Magyarország hajtatott paprikatermesztése, amely 1550 hektáron folyik, abból idén 180 ezer tonna teremhet. A hajtatott paradicsom termesztőterülete 370 hektár, a termésmennyiség idén 130 ezer tonnát tehet ki.  A termálvíz kertészetben történő hasznosításának legnagyobb problémái közé sorolta az államtitkár új kutak létesítése, engedélyezése, a használt termálvíz elhelyezése és a vízkészletjárulék kérdéseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

Elkezdődött az idei meggyszezon, a jó minőségű, finom, de az átlagosnál kevesebb meggytermésre számítanak ebben az évben a gyümölcstermelők; a meggyfo...

Elindult a magminták igénylése

Elindult a magminták igénylése

Elindult a magminták igénylése a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központnál (NBGK) – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!