MENÜ

Díjazták a kukorica ajánlati fajtalista résztvevőit

Agro Napló 2020.01.24.

Díjazták a kukorica ajánlati fajtalista résztvevőit, ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz – közölte a NAK az Agro Naplóval.

 

Az összegzés szerint a fajtalista használatával hektáronként akár több tízezer forint többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalistában részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon vették át az elismeréseket.

A NAK emlékeztet: nincsenek könnyű helyzetben a kukoricatermesztők a számukra legmegfelelőbb fajta kiválasztásakor. Az Európai Unió Közösségi Fajtakatalógusában mintegy 5600, a hazai Nemzeti Fajtajegyzékben több mint 300 kukoricafajta szerepel.

Tavaly összesen 33, idén már 39 – FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – kukoricahibrid került be a vizsgálatba. A kísérletben 9 fajtatulajdonos vállalat (Caussade Semences Hungary Kft., Corteva Agriscience, Euralis Kft., Kiskun Kutatóközpont Kft., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Monsanto Hungária Kft., Saatbau Linz Hungaria Kft., Saaten-Union Hungária Kft.) vett részt, az általuk értékesített vetőmagok az ország kukorica-termőterületének mintegy 95 százalékát fedik le.

A kísérleteket hazánk kilenc, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén értékelték. Így arra is lehetőség nyílt, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

A fajtalista első és utolsó harmada között hektáronként akár egy tonna különbség is mutatkozott a termésmennyiségben. Így pedig hektáronként mintegy 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak.

Kukoricára immár második alkalommal, búzára először tavaly ősszel készült ajánlati fajtalista. Idén a repcével bővül a sor.

A budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon díjazták a múlt évi kukorica ajánlati fajtalista összeállításban részt vevő vállalatokat, illetve a legjobb fajták tulajdonosait. A fajtakísérlet részletes eredményei elérhetőek a NAK és a VSZT honlapján, illetve a NAKlap december-januári számában. (A szántóföldi napról az Agro Napló februári számában tudósít munkatársunk.)