2024. április 25. csütörtök Márk

Díjazták a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatának legsikeresebbjeit

Agro Napló
A K&H Bank a kezdetektől fogva, több mint 30 éve az agrárszektor stratégiai partnere, és az agrárfinanszírozás jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a pénzintézet stratégiájában – mondta a bank üzleti ügyfelek divíziójának vezetője Budapesten sajtótájékoztatón, ahol a átadták a K&H Bank a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatának elismeréseit a fiataloknak.

Patrick Van Overloop kiemelte: a K&H hosszú évek óta vezető bank Magyarországon az agrárüzletágban. Mintegy 10 ezer ágazati ügyféllel, és az agrárszektorban közel 30 százalékos, a mezőgazdaságban valamint  élelmiszeriparban együttesen pedig több, mint 20 százalékos piaci részesedéssel van jelen a magyar piacon a pénzintézet.

A szakmai együttműködés rendkívül fontos az ágazati szereplők között – mutatott rá a bank divízióvezetője. Hat évvel ezelőtt éppen ezért indítottuk újra a 15 éves hagyománnyal bíró Agrár Klubot, hogy egy szakmai fórumot biztosítsunk a hazai agrár- és élelmiszeripar legfontosabb szereplői és szervezetei számára, ahol véleményt cserélhetnek, és megvitathatják az ágazat fő kérdéseit, problémáit és lehetőségeit.

Ehhez hasonló kezdeményezés az öt évvel ezelőtt életre hívott K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat is, amelynek célja, hogy a magyar agrárium fejlődését szem előtt tartó fiatal szakemberek tanulmányához és kutatómunkájához anyagilag és szakmailag is hozzájáruljon a K&H Bank. A pénzintézet meglátása szerint ugyanis az ágazat jövője szempontjából ma mindennél időszerűbb, hogy az ágazat jövőbeli lehetőségeit felismerő vagy akár a jelenlegi helyzetre megoldásokat adó szakemberek képzésére lehessen fókuszálni – hangsúlyozta Patrick Van Overloop.

A magyar mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez kulcsfontosságú a méret hatékony gazdaságok kialakítása. Az idősebb gazda generáció ezt még a jövő megoldandó problémájának tekinti, miközben a fiatal agrárszakemberek már  aktuális kihívásként kezelik és kutatják a megoldásokat. Ezt a megállapítást támasztja alá – derült ki a sajtótájékoztatón –, hogy a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra beadott pályamunkák közül egyre több foglalkozik a jövedelmezőség, a hatékonyságnövelés és a technológiai lehetőségek alkalmazásának kérdéskörével. A K&H Bank ezért most összesen 1,2 millió forinttal és szakmai segítséggel járul hozzá 8 tehetséges magyar hallgató értékes kutatómunkájának folytatásához.

„A hazai mezőgazdaság a kiváló természeti adottságok ellenére lemaradóban van a régióban. Jól érzékelteti ezt, hogy míg Hollandiában például átlagosan 14 ezer euró értéket termelnek meg egy hektáron – sokkal gyengébb minőségű földön –, addig a magyar gazdák 1980 euró értéket állítanak elő ugyancsak egy hektáron, ami az uniós átlagnak is mindössze 40 százaléka.

Az utolsó pillanatban vagyunk tehát, hogy reagálni tudjunk a kialakult helyzetre. Az ágazat fejlődéséhez és a jelenlegi hatékonyság növeléséhez elengedhetetlen az emberi erőforrás, a technika és a technológia egyidejű korszerűsítése és a méret hatékony, fenntartható gazdaságok kialakítása. Ez utóbbi azért is kulcsfontosságú a megtérülésben, mivel a gazdáknak az önköltségre van ráhatásuk, az eladási árat azonban a piac határozza meg” – hívta fel a figyelmet az ágazat problémáira Tresó István, a K&H Bank Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H, a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ünnepélyes díjátadóján.

Hozzátette a legutóbbi ösztöndíjpályázat arra mutatott rá, hogy míg az idősebb gazda generáció még a jövő problémájának tekinti az ágazatban kialakult helyzetet, addig a fiatalok már felismerték és aktuális problémaként kezelik és keresik a megoldást. „Egyre több pályázati anyagban jelenik meg a jövedelmezőség és a hatékonyságnövelés kérdése, illetve a precíziós gazdálkodás alkalmazásának lehetőségei. Ráadásul a hallgatók komplex megoldásokban gondolkoznak, több oldalról is vizsgálják a lehetséges megoldásokat, hiszen például a precíziós gazdálkodás esetében nem csak a tárgyi, de a személyi feltételekre is egyre több pályázat tér ki” – mutatott rá az agrárhallgatók gondolkodásmódjára Tresó István.

A mostani, 2018 őszén meghirdetett ösztöndíjpályázatra 16 felsőoktatási intézmény 44 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és az 58 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri, és a beérkezett pályamunkákból 8-at részesített elismerésben. Az elmúlt öt évben összesen 16 felsőoktatási intézmény 265 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 37-en kaptak összesen 5,6 millió forint anyagi és szakmai támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2019 idei díjazottjai

PhD kategória

  • helyezett – Sipiczki Zoltán
    Kaposvári Egyetem – Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
    Jövedelmező-e a mezőgazdaság? A magyarországi agrárvállalatok jövedelmezősége és finanszírozási sajátosságai
  • helyezett – Nagy Balázs József
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola
    Algaalapú mezőgazdasági ágensek technológiaközpontú fejlesztése
  • helyezett – Barta Rajnai Eszter
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola
    Alacsony hőmérsékletű pirolízis hatása növényi minták összetételére és termikus viselkedésére
  • mesterképzés kategória

  • helyezett – Oláh Zsófia
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Gépészmérnöki Kar
    Talaj-szerszám egymásra hatás eredményeként létrejövő talajprofilok vizsgálata laboratúriumi talajvályú és diszkrét elemes módszer alkalmazásával
  • helyezett – Pintér Levente Elemér
    Szent István Egyetem – Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
    A precíziós gazdálkodás vállalati bevezetésének lehetőségei a növénytermesztésben
  • helyezett – Fábián Boglárka
    Pannon Egyetem – Georgikon Kar
    Aminosavak emészthetőségének vizsgálata brojlercsirkében és pecsenyekacsában
  • alapképzés kategória

    Gőbel Rebeka
    Kaposvári Egyetem – Gazdaságtudományi Kar
    Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen – hol és hogyan avatkozzunk be?

    Czompó Balázs
    Óbudai Egyetem – Alba Regia Műszaki Kar
    Milyen megoldási javaslatokat lát az élelmiszerpazarlás megállítására?

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!