Digitális átalakulás a mezőgazdaságban, amire a fiatalokat fel kell készíteni

Agro Napló
A felsőoktatásiban tanuló, az agrárium iránt érdeklődő fiatalokat a technológiai és az agrárszakmai tudással egyaránt fontos felvértezni – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, egy a digitális átalakulással foglalkozó szakmai tanácskozáson.
Fotó: Fekete István/AM

Feldman Zsolt – számolt be a kormányzati hírportál a fórumról – kiemelte: az agráriumban széles körben el kell terjeszteni a digizalizációt – ebbe a folyamatba a fiatalokat is aktívan be kell vonni –, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak.

Az államtitkár az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című konferencián felhívta a jelenlévők figyelmét: fontos, hogy az agrár-felsőoktatási intézményekben tanulók készségeit és képességeit valós üzleti helyzetbe ágyazva fejlesszék. Az agrár-felsőoktatásnak ugyanis a vállalatok, a cégek, kutatóhelyek igényeihez alkalmazkodni képes szakembereket kell képeznie.

Feldman Zsolt szerint a digitális készségek és képességek oktatásában a precíziós gazdálkodás és a szántóföldi növénytermesztés területén történt előrelépés, az  állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás területén azonban még intenzív fejlődésre van szükség.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a problémák kezelése érdekében a minisztériumban úgy döntöttek a szakmával közösen, hogy összeállítják a digitális agrárstratégiát, amelyben az agrár-felsőoktatás és azon belül is a digitális kompetenciák fejlesztését helyezték előtérbe. A stratégia hamarosan elkészül és várhatóan még idén várhatóan a kormány elé kerül - mondta.

A tanácskozáson többek között Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője is arról beszélt, hogy a frissen végzett hallgatók körében fejleszteni kell a digitális ismerteket. Ezért döntöttek úgy tavaly, hogy elindítják az Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárversenyt, ahol a hallgatók piaci környezetet leképező feladatok segítségével készülhetnek az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra - mondta.

A tavalyi rendezvény tapasztalatai alapján az idei verseny része lesz az Agrovirtus Akadémia is, ahol nem az agrárszakmai, hanem a pénzügyi, gazdasági ismertek, illetve a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Kiemelte: az Agrovirtust a következő években közép-kelet-európai vagy akár európai szintű versennyé kívánják fejleszteni – olvasható a kormany.hu-n.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!