Dél-Dunántúl sikerei a vidékfejlesztésben - Videóval

Agro Napló
Augusztus 10-én Szekszárdon folytatódik a hét állomásos „Virágzó vidékünk” országos roadshow. A rendezvénysorozat régiónként bemutatja azokat a fejlesztéseket, amelyek a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével valósultak meg, mintegy 3000 milliárd forint értékben – közölte V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési államtitkár a Szekszárdon tartott sajtótájékoztatón.

Az európai uniós forrásokból biztosított 3000 milliárd forint összegű – a 2007-2013 közötti időszakra szóló – támogatásnak köszönhetően számos beruházás valósult meg, amelyek mind a mezőgazdaság, mind pedig a vidékfejlesztés területén rengeteg sikeres fejlesztést eredményeztek. A dél-dunántúli régióban virágzásnak indultak a szociális és kulturális szolgáltatások, a zöldturizmus, valamint kezdetét vette a faluszépítési program is.

V. Németh Zsolt kifejtette, rengeteg apró és nagy eredménnyel is büszkélkedhetünk országszerte, a dél-dunántúli régióban több mint tizenötezer nyertes pályázó volt, ami csak itt közel 150 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást jelent. A Dél-dunántúli régióban az itt élők elhivatottságának és sikeres kezdeményezéseinek köszönhetően számos példaértékű projekt valósult meg. Többek között Európai Uniós pályázati támogatással újította fel a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás Lengyeltóti bölcsődéjét. A tíz település bölcsődéseit befogadó intézmény nem csak korszerűbbé vált, de bővítették is. A megújult épület már negyven gyermek ellátására is alkalmassá vált, korszerűsítették a helyiségeit, gépészeti és elektronikus rendszerét, a környezetbarát megoldásoknak köszönhetően pedig várhatóan a fenntartási költségek is csökkennek. Márciusban Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret avattak a Tolna megyei Pusztahencsén, a község művelődési házában, amely EMVA támogatásával a pincétől a padlásig megújult. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott, több mint 45 millió forintnyi támogatással hozott létre mobil betonkeverő üzemet egy sellyei cég, amellyel a foglalkoztatottak számát is bővíteni tudták. A cél öt alkalmazott felvétele volt a Baranya megyei cégnél, jelenleg azonban már kilencen dolgoznak az üzemben.

A nagykanizsai rendezvény után hasonló fejlesztésekkel, sikeresen megvalósult beruházásokkal, vállalkozókkal és településekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők augusztus 10-én, a nyári országjáró roadshow következő állomásán, Szekszárdon, amelyet a továbbiakban még öt helyszín követ. A szabadtéri családi programokon ügyességi játékok, valamint kézműves és gyerekprogramok – arcfestés, játszóház, lufihajtogatás – várják az érdeklődőket. A helyi előadók mellett a rendezvény nagyszínpadán Kocsis Tibor, a 2011-es X-faktor győztese is fellép majd.

A szórakoztató programokon kívül a Vidékfejlesztési Minisztérium és Háttérintézményei sátorban a látogatók megismerkedhetnek néhány, a Dél-dunántúli régióban sikeresen megvalósult projekttel és projektgazdával, a helyi termelők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a régiós mustra keretén belül bemutassák termékeiket. A „Büszkék vagyunk virágzó vidékünkre!” rendezvénysorozat célja, hogy országszerte megismertesse a lakossággal a vidék kulturális értékeit, példaértékű fejlesztéseit. A pályázatok megvalósításával elért sikerek nem csupán számadatok, hanem olyan jelentős eredmények, amelyek számunkra is nap, mint nap észrevehetőek.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!