MENÜ

Dél-alföldi farmokkal ismerkedtek az agráregyetemisták

2019.04.18.

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Fotó: nak.hu

Az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 óta rendezi közösen az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokat. Az AGRYA által nyolc éve életre keltett sorozat célcsoportjába azok az agráregyetemisták tartoznak, akik nyitottak az újra és szakmailag is motiváltak. Az agráregyetemeken rendszeresen szervezett klubesemények mellett az idén egy izgalmas szakmai kirándulásra is sor került.

Az egyetemisták a Dél-Alföldre látogattak: 34 hallgató vehetett részt a szakmai kiránduláson. Az április 12-14. közötti út egyik állomása Szentes volt, ahol meglátogatták Bakó Dániel paprikakertészetét, az Árpád Agrár cég paradicsomcsomagolóját, a SzebKo cég almalé-előállító, valamint pálinka- és ciderfőző üzemét. Várták a csapatot a Duna-R társaság vetőmag-nemesítő üzemében is. Érdekes volt a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. modern, robotizált fejést alkalmazó tejgazdasága is.

A szakmai látogatásokon túl a programban szerepelt egy csongrádi borászat és szőlőoltvány előállító gazdaság felkeresése is. A programból nem maradhatott ki a precíziós gazdálkodás sem, úton Budapest felé az egyetemisták betértek Borbély István családi cégéhez Soltra, majd elérkeztek az utolsó állomáshoz, Hegedűs Zsolt csirke- és marhatartással foglalkozó gazdaságába, Kecskemétre.

A gyakorlati farmlátogatásokon túl a fiataloknak lehetőségük volt a közösség építésre is, a 3 napos, 2 éjszakás kiránduláson sor kerül sok-sok érdekes beszélgetésre is. Így került a programba egy szakmai találkozó Farkas Sándorral az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszter-helyettessel is - olvasható a nak.hu beszámolójában.