MENÜ

Decemberben mintegy 5,7 milliárd forint állatjóléti támogatást kapnak a sertéstartók

Agro Napló 2021.12.22.

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak – mutat rá a szaktárca legfrissebb közleménye, amit lapunk is megkapott.

 

Az Agrárminisztérium (AM) ezért megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint, azaz rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára. Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak – összegezte Nagy István.

2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani – emelte ki a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. Ezt az EU Bizottsága elutasította.

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat - szögezte le a miniszter, hozzáfűzve: ennek nyomán a decemberben aktuálisan folyósításra kerülő 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése - 2,7 milliárd forint - mellett, egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatást is folyósítják.

A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik – közölte Nagy István. A Magyar Államkincstár (MÁK) a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg - hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.