Csúszik a baromfi állatjóléti támogatási program

Agro Napló
Nem kapják meg a baromfitermelők az első negyedévben az állatjóléti támogatást – értesült a Világgazdaság. A szakmabeliek szerint az ágazatból így kieső 3 milliárd forint pótlás nélkül nyár elejére likviditási válságba sodorhatja a termelőket.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) nemrégiben arról értesítette tagjait, hogy – az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint – a nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatás az első negyedévben kimarad, és az uniós jóváhagyás után várhatóan csak április 1-jétől indul. A tárca úgy számol, hogy 2025-ig évente 12,1 milliárd forintos kerettel hirdeti meg a programot.

Azzal biztatják a baromfitermelőket, hogy további támogatási konstrukció kialakításán is dolgoznak, illetve a de minimis támogatásokkal igyekeznek forrásokat juttatni az ágazatba.

Az alapproblémát az okozza, hogy a 2007-ben indult állatjóléti támogatási konstrukcióról az EU-val kötött megállapodás – akárcsak a sertés esetében – tavaly év végén lejárt. Az agrártárca közlése szerint már tavaly áprilisban megkezdték a tárgyalásokat a bizottsággal az új támogatási program meghirdetéséről, de a szakmai egyeztetések nem zárultak le.

A szakmabeliek szerint ahhoz, hogy áprilisban elindítható legyen a program, a megállapodásnak nagyon rövid időn belül meg kell születnie, erről azonban egyelőre nincs hír.

Az állatjóléti támogatást a jogszabályban rögzített állatjóléti többletvállalásokat teljesítő termelők kaphatják – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. A kezdetben 4 milliárdos támogatási konstrukció tavalyra már 12 milliárd forintosra duzzadt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!