Csúcstechnológiás kertészeti beruházás Szegváron

Agro Napló
Átadták az Árpád-Agrár Zrt. 1,232 milliárd forintos beruházással épült új palántanevelő üvegházát és fóliablokkját. A cég idén és jövőre további 1,6 milliárdos fejlesztést tervez.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe, ezen belül is a legjelentősebb a zöldségtermesztés szerepe - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Szegváron, az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházának átadásakor. A szektor tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása - melyből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása - a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette.

Magyarország természeti adottságaiban rendkívül nagy potenciál rejtőzik, a kormány fő célkitűzése pedig a versenyképesség javítása. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes kérelmet jelent. Nagy István leszögezte, a pályázati forrásoknak köszönhetően az elmúlt 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe az ágazatban. A miniszter közölte, a termelők jelenleg is benyújthatják kérelmeiket az öntözésfejlesztési támogatásra, melyre csaknem 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy kétszáz beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fóliasátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki - tudatta a politikus.

Farkas Sándor, Nagy István és Csikai Miklós, fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kormányzat prioritásnak tekinti a kertészeti ágazatot. A politikus közölte, a térség fejlődése szempontjából meghatározó a kertészet, Szentes és környéke különleges adottságokkal rendelkezik: több mint ötven termálkút működik a város 30 kilométeres térségben.

„Fejleszteni vagy eltűnni a piacról – fogalmazta meg az axiómát Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. Üdvözlő beszédében azt emelte ki, hogy az általa irányított cég egy olyan program jelentős állomásához érkezett, amit 8 évvel ezelőtt kezdtek el. Mint mondta: az volt a terv, hogy a régi, elavult, 30-40 éves üvegházak helyére újakat telepítenek, olyanokat, amik versenyképesek tudnak maradni európai mércével és szinten is. A cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár üvegházat épített, 7,75 milliárd forint beruházással, melyből 1,8 milliárd forintot fedezett pályázati forrás - közölte. Hozzátette: idén és jövőre további 1,6 milliárd fejlesztést terveznek.

„Sok éve vallom, hogy csak összefogással lehet előre haladni a kertésztársadalomban, ahol mi külön-külön csak kis egzisztenciák vagyunk, ez különösen fontos. Ha ugyanis nem fogunk össze és nem fejlődünk, nem tanulunk a másiktól, akkor rossz úton járunk” – mondta az elnök-vezérigazgató. Hozzáfűzve: az a komoly megtiszteltetés, amit a mostani létesítmény átadásakor is meg lehetett tapasztalni, hogy az Árpád-Agrár Zrt. partnereinek mindegyike továbbra is a cégtől vásárol palántát, de már mások is keresik a céggel a kapcsolatot. „ezért dolgozunk úgy, hogy saját szükségleteink mellett a kertésztársainkat is minőségi szaporítóanyaggal tudjuk segíteni. Ha mindezt nem tisztességgel és összefogással tennénk, akkor nem volna értelme a tevékenységünknek” – mondta Csikai Miklós.

Oltyán István, a cég palántanevelési ágazatvezetője beszámolt arról, hogy a múlt évben csaknem ezer partnerük részére 23,2 millió palántát neveltek, és az új beruházásnak köszönhetően pedig ez a mennyiség remélhetőleg még tovább fog növekedni.

Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással. Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pót-megvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával ellátva.

Az Árpád cégcsoport kertészete Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása. A cég legfontosabb zöldségnövényei a fehér étkezési és hegyes csípős paprikák, a fürtös- és koktélparadicsomok. A vállalkozás 40 hektáros fűtött üvegházához és további 20 hektár fűtött fóliasátrához a hőenergiát húsz termálkút biztosítja. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél a palántanevelés több mint hét hektáron a legkorszerűbb termesztőberendezésekben zajlik. Több mint ezer partner számára állítanak elő szaporítóanyagot, 2018-ban 23,2 millió palántát neveltek.

Az átadó ünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (miniszterhelyettes) is tartott előadást, amelyben a térség adottságairól és fejlesztési lehetőségeiről beszélt a jelenlévőknek.

Gémes László, Szegvár polgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy az egykori majdnem az enyészet martalékává vált területet milyen eszközökkel és módon mentette meg az Árpád-Agrár Zrt. a beruházás megvalósításával, és teremtett így biztos megélhetést a nagyközségben élők valamint az odaköltöző helyi munkavállalók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!