Csökkenhet a haltermelés az idén

Agro Napló
A tavalyi lehalászott mennyiségtől kismértékben elmaradó idei termelésre számít a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Várakozásuk szerint az áfacsökkentés miatt idén viszont emelkedhet a hazai fogyasztás.

Néhány százalékkal csökkenhet idén az évente 24 ezer tonnát kitevő haltermelés, az ágazat árbevétele a tavalyihoz hasonlóan 13,5-14 milliárd forint körül alakulhat - mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI-nek. A szóvivő - egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója - szerint a visszaesést elsősorban a kormoránok téli kártétele és a tavaszi belvíz okozta károk okozták.

Ismertette, hogy Magyarországon 26 065 hektáron üzemelnek tógazdaságok. A haltermelés jelentős részét, jellemzően az étkezési méretű halakat októberben és novemberben halásszák a termelők. Az ágazat a legtöbbet pontyból termel, a tavalyi mennyiség mintegy 17,5 ezer tonnát tett ki.

Emlékeztetett, hogy mind az ágazat, mind az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás ösztönzésére. Jelenleg az egy főre jutó halfogyasztás évente 6 kilogrammot tesz ki, amely messze elmarad a 25 kilogrammos uniós átlagtól.

A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar vásárlók még mindig a húsvéti és a karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat, és egyre inkább nő az igény a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) júniusban közzétett jelentése szerint tavaly az előző évhez képest 2,4 százalékkal kisebb, több mint 26 ezer hektáron üzemeltek tógazdaságok az országban, 37 hektár új halastavat létesítettek és 222 hektár területet újítottak fel.

A jelentésből kiderült, hogy 2017-ben a tógazdaságokban 21 208 tonna halat termeltek, ennek 81,1 százalékát az étkezési pontytermelés tette ki, amely az előző évhez képest 18,6 százalékkal nőtt.

A halászati és akvakultúra-termékek külkereskedelmi forgalma 4 százalékkal emelkedett 2017-ben a megelőző évhez képest, ennek hátterében az import bővülése áll, mivel az export elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől. Az importérték 6 százalékkal, 1,8 milliárd forinttal emelkedett, míg az exportérték 3 százalékkal, 240 millió forinttal csökkent a 2016. évihez viszonyítva - áll az AKI jelentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!