Csökken a világ almatermelése, a szőlőtermelés stagnál

Agro Napló
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) által kiadott jelentést alapul véve a világ almatermelése 2020/21-es szezonban 4 százalékkal csökken, míg a globális szőlőtermelés az egy évvel ezelőtti szinten marad – adta közre az amerikai szakértőkre hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az USDA szerint az összesített almatermelés 2020 és 2021 között az előrejelzések szerint 76,1 millió tonna lesz, ami 4 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 79,4 millió tonnához képest. Az USDA jelezte, hogy a visszaesés nagy része a Kína északnyugati tartományaiban bekövetkezett súlyos tavaszi fagyokhoz köthető, amely a virágzás során érte a gyümölcstermést és csökkentette az ázsiai ország 40,5 millió tonnásra becsült termelését. Az előrejelzés szerint a teljes almaexport várhatóan 5,8 millió tonna marad a Lengyelországból származó magasabb export miatt.

Az előrejelzések szerint az Európai Unió almatermelése 12,2 millió tonna, amely a történelmi átlag közelében van. Az amerikai termelés 4,7 millió tonna lesz, és az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz a teljesítmény, mint tavaly, a washingtoni gyümölcsösöket sújtó szélvihar és Michigan állam egyes részein bekövetkezett súlyos fagykárok miatt.

Az USDA szerint a chilei almatermelés 46 ezer tonnával 1,2 millió tonnára emelkedik, mivel a bőséges téli csapadék várhatóan javítja a termést, és az ültetvények területének nagysága több év csökkenése után stabil maradt. Mexikó termelése 80 000 tonnával 680 000 tonnára csökken a kedvezőtlen időjárás miatt, amely negatívan befolyásolta a gyümölcs fejlődését Chihuahua államban.

Az új-zélandi almatermesztés 2021-ben 583 ezer tonna körüli értéken marad. Ott a munkaerő rendelkezésre állásával kapcsolatos, COVID-19-hez köthető bizonytalanságok okoznak problémát. Míg a megnövekedett termőterület és a jó termesztési körülmények miatt újabb rekordtermés lehetséges, az elégtelen munkaerő befolyásolhatja a metszést, ritkítást és a betakarítást. A dél-afrikai termőre forduló új területek rekordmennyiséggel növelhetik az ottani termelést az USDA szerint.

Az almával ellentétben a világ szőlőtermelése 2020 és 2021 között várhatóan csaknem változatlan, 25,7 millió tonnás szinten marad, mivel a kínai többlettermés meghaladja az időjárás okozta veszteségeket az Európai Unióban.

A kínai szőlőtermelés enyhe, 400 ezer tonnás növekedést mutat és eléri a 11 millió tonnát, amiben benne van a növénytermesztési technikák fejlődése is. Az USDA szerint az Európai Unió termelése 170 ezer tonnával 1,4 millió tonnára csökken. Olaszország a virágzás alatt súlyos fagykárokat szenvedett, amelyet ősszel eső és jégeső követett. Eközben az Egyesült Államok termelése 2020-ban több mint 100 ezer tonnával lett több az egy évvel ezelőttihez képest, így 1 millió tonnára emelkedett.

Peru szőlőtermelésében egy újabb növekedés várható, amely a kedvező termesztési körülményeknek és az új telepítések termőre fordulásának köszönhetően 12 ezer tonnával 665 ezer tonnára nő. Az USDA szerint a chilei szőlőtermelés változatlanul 785 ezer tonna, mivel a jobb vízellátás kompenzálja az ültetvények területének csökkenését – olvasható az USDA összegzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!