Csehország és Szlovákia is fellép a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Agro Napló
Az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettős minőségének problémája – jelentette ki Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter a cseh hírtelevíziónak (CT24) hétfőn este Brüsszelben. Eközben Pozsony szankciókat helyezett kilátásba, ha az EB nem lép fel a kettős élelmiszerminőség ellen.

Marian Jurecka hétfőn az uniós mezőgazdasági és halászati tanács ülésén ismertette kollégáival annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit, amelyet az általa vezetett tárca készíttetett öt - Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia - uniós országban. A vizsgálat megerősítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minősége Nyugaton és Keleten.

A problémára a visegrádi csoport országai már korábban felhívták az Európai Bizottság figyelmét. A V4-ek ezt diszkriminációnak minősítették. "Elfogadhatatlan, hogy a vásárló az egyik országban rosszabb minőségű árut kapjon, mint a másikban, miközben a termékek csomagolása egyforma" - jelentette ki Jurecka.

Leszögezte: az uniós szakminiszterek most másképpen reagáltak, mint márciusban, amikor a téma szóba került.

"Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhető volt a megoldást kereső igyekezet, s ez nagy pozitív előrelépés" - vélekedett a cseh agrárminiszter.

Kifejtette: kollégáinak elmondta, hogy az ügyet nem az egyes országoknak, hanem az egész EU-nak közösen kell megoldania. "Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy hozzon megfelelő intézkedéseket" - tette hozzá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős cseh biztosa azt mondta, hogy a hétfői tanácskozáson az eltérő élelmiszerminőség létezésének problémáját senki sem utasította el, senki sem tagadta. Jourová hangsúlyozta: közvetlenül az érintett gyártókkal és forgalmazókkal kíván tárgyalni a kérdés mielőbbi megoldásáról. Ugyanakkor az eddigieknél jobban kívánja tájékoztatni a tagállamok közvéleményét is.

A szlovákok is dühösek

Ha az Európai Bizottság (EB) nem tesz hathatós lépéseket a kettős élelmiszerminőség gyakorlatának megszüntetésére, Szlovákia ősztől egyoldalú intézkedéseket tesz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe - jelentette be kedden Robert Fico, szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján - számolt be az MTI szlovákiai tudósítója.

 A kettős élelmiszerminőségre - egyes multinacionális vállalatok szlovák és kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - még februárban hívta fel a figyelmet a szlovák mezőgazdasági minisztérium egy vizsgálat eredményére hivatkozva.

Márciusban a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek Varsóban tartott csúcstalálkozóján is foglalkoztak a problémával. Akkor a szlovák kormányfő - aki a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette - a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió (EU) illetékes szerveit.

Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: az ügyben azóta nem történt előrelépés, s így a téma ismét terítékre kerül szerdán a visegrádi csoport kormányfőinek budapesti találkozóján, ahol a helyzet mielőbbi rendezése érdekében várhatóan közös állásfoglalást fogalmaznak meg.

"Amit az EB eddig az ügyben tett, az abszolút elégtelen" - szögezte le Robert Fico, aki szerint, amíg az uniós szervek csak különböző vizsgáló bizottságok felállítását ígérik, a megoldás nem kerül közelebb, így az ügy "nagy nemzetközi botránnyá" dagad.

A szlovák kormányfő konkrét példákat felhozva elmondta: a napokban kerültek nyilvánosságra annak - a cseh kormány megbízásából készült - minőség összehasonlító vizsgálatnak az eredményei, amelyek ugyancsak bizonyították a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát, egy másik vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy az a az élelmiszerek mellett a drogériai termékeknél is jelen van.

Robert Fico bírálta az EB-nek, az ügyben szerinte tanúsított tétlenségét. "Bizonyíthatóan viccet csinálnak belőlünk" - mondta, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség gyakorlatának megszüntetéséért, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként már az ősztől ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik ilyen lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű hazai élelmiszerek használatát engedélyezik. Ezt az intézkedést továbbiak követhetik majd - mondta Robert Fico.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Megjelent az Európai Bizottság 2020/1559 végrehajtási rendelete az új élelmiszerek uniós jegyzékének megállapításáról szóló 2017/2470 bizottsági végre...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!