Csak négy napja maradt, hogy növénybiztosítási szerződést kössön

Agro Napló
Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára, ugyanis már csak négy napig lehet növénybiztosítást kötni a 2017-es évre – figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A biztosítással még nem rendelkezőket a területileg illetékes falugazdászok segítik a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen egy jégkár esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók, és nem kell várni a következő év márciusáig, mint az állami kárenyhítési rendszerben. További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki járó kárenyhítő juttatás maximális összegét, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

A 2017-es évben rekordszámú, 5000 feletti kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése. A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg legkésőbb június 9-ig, de már csak a munkanaponként 1 százalékos szankció mellett. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 9-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Véghajrá az agrárbiztosításoknál

Véghajrá az agrárbiztosításoknál

Idén várhatóan több mint 10 milliárd forintért kötnek támogatott mezőgazdasági biztosítást a gazdálkodók, amely után 2019-ben mintegy 5 milliárd forin...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!