Célzottan keresi meg az öntözés iránt érdeklődő gazdákat a kamara

Agro Napló
A Belügyminisztérium öntözési lehetőséget tud teremteni számos településen – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az integráción múlhat a fennmaradás.

A legfontosabb feladatokról:

Számos olyan kihívás áll előttünk, amelyre megoldást kell találnunk. Tovább kell például erősíteni az ágazatok közötti együttműködést, a gazdák és a feldolgozók közötti kapcsolatrendszert. Válaszokat kell adnunk az osztatlan közös tulajdon problémájára, az öröklési anomáliákra, foglalkoznunk kell adózási kérdésekkel, és minél több élelmiszer esetében szeretnénk alacsonyabb áfakulcsot. (…)

Az öntözés fejlesztéséről:

Sajnos, sokan ismét a saját bőrükön érezhették meg, hogy az öntözésfejlesztésben mihamarabb lépni kell. Ebben a munkában több szereplő hatékony együttműködésére van szükség: a vizet a Belügyminisztérium kezeli, agrárszakmai kérdésekben a Földművelésügyi Minisztérium szerepe megkérdőjelezhetetlen, a Miniszterelnökség rendelkezik a Vidékfejlesztési programban uniós forrásokkal, de az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak, az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek és nekünk is fontos feladataink vannak. Október közepén jelent meg az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat. A stratégia részeként vállaltuk, hogy 2014 után újra felmérjük a vízigényeket. A Belügyminisztérium térképen rögzíti, mely településeken tudnak a közeli jövőben öntözési lehetőséget teremteni. Ezeken a helyeken célzottan szólítjuk meg a gazdákat, hogy megtudjuk, kik azok, akik élnének a lehetőséggel. Fontos az is, hogy az öntözőkutak esetében a hatóságok ne terheljék felesleges adminisztrációval, költségekkel a gazdálkodókat. (…)

Az integrációról:

Felmérésünk szerint a gazdálkodók többsége nem fogékony az integrációra. Pedig száz évvel ezelőtt mintaország voltunk: az integráció terén ma élenjáró dánok és hollandok magyar példából, a Hangya szövetkezetek tevékenységéből merítkeztek. A NAK feladata bemutatni a jó konstrukciókat, a nemzetközi trendeket, de a jogi környezet megteremtésével is növelni tudjuk a gazdák hajlandóságát az integrációra. Az összefogásnak nincs alternatívája...

A teljes interjú itt olvasható. (vg.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!