Biztató kilátások a búzatermelőknek

Agro Napló
Elégedettek lehetnek idén a gabonaárak alakulásával a hazai termelők – írja a Magyar Idők pénteki számában. Ha az aratásig folytatódik az áremelkedés a világpiacon, a mögöttünk álló szűk esztendők után ismét jelentős haszonnal zárhatják a szezont a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák.

Bár a betakarításig még hónapoknak kell eltelnie, a világpiaci trendek bizakodásra adnak okot a szántóföldi növénytermesztés szempontjából. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a külföldi elemzők kisebb búzaterméssel számolnak világszerte. A Nemzetközi Gabonatanács és a francia Tallage piacelemző vállalat előrejelzése is egyetért abban, hogy az Európai Unióban és Oroszországban is visszaeshet a termelés. A korai becslések alapján az Európai Unióban durumbúzával együtt 148-151 millió tonna lehet az idei búzatermés.

Magyarországon hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor a Tallage szakértői a termőterület zsugorodása és a hozam gyengülése miatt egyelőre 4,9 millió tonna búza betakarítását valószínűsítik, ami négy százalékkal marad el az előző évi szinttől. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 965 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag, a terület mindössze egy százalékán pusztult ki a növényzet.

Az állományok 60 százaléka volt jó és 29 százaléka közepes állapotban április elején, szemben az egy évvel korábbi 47 és 36 százalékkal. Az AKI adatai szerint a tonnánkénti átlagárak 49-50 ezer forint körül mozogtak az étkezési búza esetében április első hetében, ez 10 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának szintjét. A búzához hasonlóan a kukorica átlagára is egyre inkább megközelíti a termelők által ideá­lisnak tartott ötvenezer forintos szintet.

Az április eleji jelentések szerint a takarmánykukorica 47-48 ezer forintos tonnánkénti átlagáron cserélt gazdát. Ez az előző évinél 16 százalékkal magasabb ár. Azt, hogy a drágulás folytatódhat-e, egyelőre nem lehet megmondani. Az árak alakulására minden bizonnyal nagy hatással lesznek az idei terméskilátások, a vetés ugyanakkor még csak nemrég indult el az Európai Unióban, így hazánkban is.

Bár a gazdák korábban rendre a repce és kukorica eladásából számíthattak nagyobb haszonra, az elmúlt hónapokban egyre olcsóbban cserélnek gazdát a szállítmányok. A repcemag termelői ára itthon átlagosan 109 ezer forint volt április első hetében, ami hat százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A napraforgó ára két százalékkal esett, tonnánként 101 ezer forint körül mozgott április elején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!