Beruházási boom várható az agráriumban

Agro Napló
Az összes ágazatot figyelembe véve leginkább a mezőgazdasági cégeknél várható beruházási boom a következő egy évben – írta a Világgazdaság hétfőn a K&H kkv-k körében végzett bizalmiindex-kutatásának adataira hivatkozva.

A felmérés szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene is emelkedhet, hiszen egy éve folyamatosan javul a hazai vállalkozások beruházási kedve.

A kkv-k kétharmada gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd az előttünk álló egy évben. Ez igen látványos előrelépés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amikor a cégek mindössze 41 százaléka vélekedett így – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketingfőosztályának vezetője. Mint hangsúlyozta, a javulás mindenképpen figyelemre méltó, hiszen utoljára 2010-ben volt hasonlóan magas szinten a cégek beruházási kedve. A kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás dinamikus emelkedése mindenképpen hozzájárulhat a tervezett beruházások bővüléséhez.

Úgy tűnik, a cégek a hatékonyság növelését tartják most a legfontosabbnak, mivel a gépek, berendezések fejlesztését a megkérdezettek 35 százaléka sorolta az első helyre. Ez a cél már három egymást követő negyedévben előzi a 33 százalék által legfontosabbnak tartott informatikai beruházásokat. A gépjárműpark korszerűsítése kissé lemaradva, de stabilan őrzi harmadik helyét 27 százalékkal, míg az előző negyedévben kiugró ingatlanberuházási hév tiszavirág-életűnek bizonyult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!