Bemutatták Magyarország ökoszisztéma alaptérképét

Agro Napló
Elkészült és november elején bemutatták az újságíróknak és a szakembereknek Magyarország ökoszisztéma alaptérképét az Agrárminisztériumban (AM).
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A projektről Balczó Bertalan, az AM természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: három évvel ezelőtt, 2016-ban indult egy országos természetvédelmi stratégiai program, amelynek keretében elkészült és nyilvánossá vált Magyarország első ökoszisztéma alaptérképe. Ez egy sokrétű bonyolult munka eredménye, amely számos együttműködő szakmai csoport közös tevékenysége nyomán valósult meg. Az eredmény pedig jelentőségében jóval túlmutat a szűken vett természetvédelmen. A szóban forgó munka hozadékát ugyanis nemcsak a természetvédelemben, hanem sok más szakterületen például az úgynevezett zöld infrastruktúra állapotának felmérésekor, fejlesztésekor lehet hasznosítani.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az ökoszisztéma alaptérkép többek között illeszkedik az európai szintű ökoszisztéma térképhez, továbbá alapot ad az ökoszisztéma-szolgáltatások becsléséhez is. Megjegyezte: mindemellett az ökoszisztémák szolgáltatják a növények termesztésének és az állatok tenyésztésének lehetőségével az elfogyasztott élelmiszerek döntő hányadát. De ugyanúgy ezen szolgáltatások közé tartozik a tiszta levegő, vagy az éghajlat-szabályozás lehetősége is. Továbbá több szolgáltatás gazdasági, társadalmi és kulturális értéket is képvisel. Mindez – azaz az ökoszisztémák megfelelő állapota - pedig az emberek jó életminőségének a feltétele is – hangsúlyozta.

Sík András, a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója  kiemelte: a Magyarország ökoszisztéma alaptérképének közreadása jelentés segítséget ad a hazai téradat-kezeléssel és természeti környezettel foglalkozó szervezeteknek. Az ökoszisztéma alaptérkép létrehozásakor a szakemberek sok téradatot használtak fel – ezek jelentős részét a világűrből gyűjtötték illetve más repülő platformok szolgáltatták -, így leginkább távérzékelési módszereket használtak az alaptérkép elkészítésénél.

A projekt 2016-ban indult és 2020 végén zárul le. A programra fordítható keretösszeg mintegy egymilliárd forint, amelyet teljes egészében uniós forróból lehet finanszírozni. A projektnek négy eleme van: az ökoszisztéma szolgáltatások, azaz a természet ajándékai;  a natura, vagyis a természet  értékei; a  zöld infrastruktúra, ami  lényegében a természet hálózatait jelenti és a tájkarakter, ami a természet arcait mutatja meg. A Lechner Tudásközpont munkatársai a natura elem kivételével minden más részfeladat kidolgozásában részt vettek – jelezte meg az igazgató.

A szakember elmondta az alaptérkép elkészítéséhez úgynevezett után-érzékelt adatokat használtak. Külön is kiemelte az Európai Űrügynökség (ESA Sentinel) műholdjainak felvételeit, mivel gyakran készülnek felvételek az országról, és ezek díjmentesen felhasználhatók. De más térinformatikai információkat is integráltak az alaptérképbe, mint például az ország digitális domborzatmodelljét, vagy a beépített területek szempontjából fontos normalizált digitális felszínmodellt, de a MEPAR-t is használták. A különböző téradatokat egy raszteres adatmodellbe integrálták, ennek az egységes térbeli felbontása 20x20 méteres pixelekből áll.

Az elkészült ökoszisztéma alaptérkép egy többszintű kategóriarendszerből áll, aminek hat főkategóriája – a mesterséges felszínek, az agrárterületek, a gyepterületek és egyéb lágyszárú növényzet, az erdők és egyéb fás szárú növényzet, a vizes élőhelyek és a felszíni vizek –, valamint sok másod, valamint harmadszintű kategóriája van. A kategóriák száma összesen 56 tematikus kategóriából áll. Ezek mutatják meg, hogy egy adott pixel milyen kategóriába tartozik, sőt az állapotát is jelzi az adott területnek.

Ennek az összetett munkának az eredményeként létrejött Magyarország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa. Ez az adatbázis nyilvánosan hozzáférhető, ennél részletesebb felszínborítási adatbázis nyilvánosan nem hozzáférhető az országról. Tervezik továbbá az alaptérkép továbbfejlesztését, ami azt jelenti, hogy növelni fogják a térbeli részletességet 10x10 m/pixelre. Emellett végeznek majd rendszeresen ismételt állapotfelméréseket, ez lesz a  monitorozás. Az időbeli változások térképi és statisztikai vizsgálatára is sor kerül, továbbá zöldinfrastruktúra és tájhasználat felméréséhez, elemzéséhez is naprakész adatokat szolgáltatnak. Mindez pedig jelentősen segíti a térségi tervezést, a geodesign-t, a döntés-előkészítést is – közölte Sík András. Az alaptérkép elérhető az interneten: a http://web.map.fomi.hu/nosztep_open/ címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!