Belvízkárok kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

Agro Napló
A szokatlanul enyhe telet követő hosszan tartó esőzések következtében ismét a belvíz okozhat jelentős károkat a mezőgazdaságban. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására a talaj telítetté vált, illetve belvízzel borított területek alakultak ki, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat a vonatkozó szabályok alapján.

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának hatására főként Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakultak ki belvízzel elöntött mezőgazdasági területek. A bekövetkezett belvízkárok agrárkár-enyhítési rendszerben történő érvényesítése, és a későbbi kárenyhítő juttatásra történő jogosultság érdekében a kárt szenvedett gazdálkodóknak elsődleges feladata a belvízkárok határidőben történő bejelentése.

A kárbejelentés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületen tehető meg a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül. Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése az az időpont, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik a várhatóan 30%-ot meghaladó belvíz miatti károsodás.

A károsult termelők a kárbejelentő felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt, majd az ügyfélkapus bejelentkezést követően érhetik el a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus úton történő kárbejelentéshez szükség esetén a NAK falugazdászai nyújtanak segítséget.

Az agrárkár-enyhítési rendszer részletesebb támogatási feltételei és a további termelői teendők a Kapcsolódó anyagok között találhatók.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!