MENÜ

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

Agro Napló 2022.01.26.

Ez év január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése – közölte honlapján az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a múlt év július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe. Ezzel megvalósult a modernizációs intézkedések kiemelt célja, azaz jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, valamint létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere.

Tavaly július 1-jén az ASP-re irányuló hatósági vizsgálatokkal indult a LABOR rendszer (labor.nebih.gov.hu) funkcióinak átadása, majd hónapról-hónapra, több ütemben nyíltak meg az online vizsgálatmegrendelési és az elektronikus eredményközlési opciók egyéb területeken is.

Az új, digitális funkciók elsősorban az állatdiagnosztikai szolgáltatásokban érintett állatorvosok és hatósági szakemberek munkáját könnyítik meg, ugyanakkor a fejlesztésből maguk az állattartók is számottevően profitálhatnak, például a közvetlen tájékozódás révén.

A „papírmentes” ügyintézésnek köszönhetően gyorsabbá és átláthatóbbá vált az állategészségügyi diagnosztikai tevékenység. Az észszerű munkaszervezést nagyban segíti a felhasználók rendelkezésére álló meghatalmazási funkció is.

A LABOR rendszer gyakorlati bevezetése nem sikerülhetett volna a hatósági és szolgáltató állatorvosok, valamint az állattartók tanulásra kész hozzáállása nélkül, akik nyitottsággal, türelemmel és együttműködéssel fogadták a digitális átállás újdonságait, nehézségeit!

Bár a mostani fejlesztés folymata végéhez ért, a Nébih a jövőben is úgy szeretné gondozni azt, hogy minél inkább igazodjon a szakterület valós igényeihez. Ennek érdekében a hivatal továbbra is várja a LABOR rendszer felhasználóinak konstruktív javaslatait – tartalmazza az összehzés.