2024. április 19. péntek Emma

Befagytak a tárgyalások, nincs megállapodás az új közös agrárpolitikáról

Agro Napló
Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás az unió új közös agrárpolitikájáról (KAP), nincs kompromisszum, vagyis „megvédtük Brüsszelben a magyar gazdákat egy rossz megállapodástól” – közölte az agrárminiszter május végi Facebook-bejegyzésében.

Nagy István a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy fogalmaz: hiába tartottak két napon és két éjszakán át az egyeztetések, mégsem született megállapodás a közös agrárpolitikáról. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács nem jutott egyezségre az Európai Parlamenttel.

Az ugyanis nem fogadta el az agrárminiszterek kompromisszumos javaslatait. Sőt, a mezőgazdaság szempontjából a gyakorlatban végrehajthatatlan, felelőtlen megoldásokkal állt elő. „Olyan terhet akartak ránk erőltetni, ami egyértelműen a gazdák érdekeivel ellentétes. Egyensúlyt kell teremteni a versenyképességi és a klímavédelmi célok között is, mert a teremtett világunkért felelősséggel tartozunk” – írta a tárcavezető.

„Hiába védtük már meg ősszel a kisgazdaságokat a termelésüket nehezítő javaslatoktól, azok most újra felbukkantak. Alapvető célunk, hogy a termelők kiszámítható módon megkapják az őket megillető agrártámogatásokat 2023 és 2027 között is. Mi, az Európai Parlamenttel ellentétben a gazdák oldalán állunk a diktátumokból pedig nem kérünk” – szögezte le Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!