„Becsüljük meg a mezőgazdaság hétköznapi hőseit!”

Agro Napló
Hazánk 25 millió embert képes ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a budapesti nagyköveteknek írt levelében.

A tárcavezető aláhúzta – idézi a minisztert az Agrárminisztérium ismertetése -, hogy Magyarország készen áll a még szorosabb együttműködésre a járvány ellátási hatásaiban érintett államokkal.

Kiemelt: a járvány megmutatta, hogy a néha igaztalanul támadott mezőgazdaságnak fontos szerepe van az államok gazdasági struktúrájában.

A miniszter fontosnak tartja, hogy itthon és világszerte is még jobban ismerjék el a mezőgazdaságban dolgozó emberek teljesítményét, amely hozzájárult az élelmiszerlánc létfontosságú stabilitásához is. Nagy István felhívta a figyelmet az agrárium gyakran elfeledett hétköznapi hőseire: a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az emberek ellátásán fáradozó szereplők helytállásukkal biztosítják krízishelyzetben az élelmet, ezért megbecsülést érdemelnek.

A vészhelyzet hónapjai során a magyar termelők és az élelmiszeripar dolgozói a járvány legnehezebb pillanataiban is megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel látták el a teljes lakosságot.

„Nem felejthetjük el azt a kiváló munkát, amelyet hibátlanul végeztek el” – mutatott rá tárcavezető. Hozzáfűzte: szerinte emellett külön köszönet illeti őket azért, hogy gyakran olyan pluszfeladatokat is magukra vállaltak, mint amilyen az élelmiszerek házhozszállítása – ezzel a koronavírus terjedésének fékezésében is komoly szerepet töltöttek be.

Az ágazat szereplőinek rendkívüli teljesítményét azzal lehet leginkább meghálálni, ha a koronavírus-járvány lecsengő szakaszában és azon túl is a magyar termelő termékét, a helyi portékát választják a magyar vásárlók.

 Ezzel nemcsak a termelőket segítik, hanem támogatják a magyar gazdaság visszaerősödésé is. Hazánk elkötelezett a jó minőségű, egészséges, GMO-mentes élelmiszerek biztosítása iránt, ezzel is támogatva a helyi gazdákat, termelői láncokat.

Az agrárminiszter levelében hangsúlyozta: az együttműködés a mostani időszakban kiemelten fontos mind a szomszédos országokkal, mind a magyar élelmiszereket vásárló távolabbi partnerekkel.

 A magyar agrárium felívelő szakaszában következett be a koronavírus-járvány. Az agrárexport 2019-ben ugyanis 8.2 százalékkal emelkedett, az árukivitel pedig elérte a 9.4 milliárd eurós rekordot, ami 3.1 milliárd euró külkereskedelmi többletet eredményezett - emelte ki a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!