Beadták a kéknyelv-betegségtől való mentesség iránti kérelmet

Agro Napló
Benyújtotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kéknyelv-betegségtől való mentességre vonatkozó hivatalos dokumentációt ‒ a szúnyogmentes periódus kezdetének bejelentésével párhuzamosan ‒ az Európai Bizottságnak – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A várhatóan jövő évben megszülető döntést követően, amennyiben Magyarország a kéknyelv-betegségtől való mentessége elismerésre kerül, jelentősen könnyebbé válik majd az élőállat-export, ugyanis a kérődzők esetében a szállítást megelőzően már nem lesz szükséges a betegség kiszűréséhez szükséges vizsgálatok, kezelések elvégezése. Hangsúlyozandó, hogy a mentes státusz hiánya különösen a báránykereskedelmet nehezíti meg, mivel emiatt jelenleg az Európai Unióba csak azonnali, 24 órán belüli vágásra tudnak értékesíteni a magyar tenyésztők.

A szúnyogmentes periódus kezdetére, valamint a hivatalos dokumentáció benyújtására vonatkozó további információk a NÉBIH honlapján találhatóak, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján a téma kapcsán megjelent cikk érhetők el – tudatja a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!