Baromfi Termék Tanács: nem kellene növelni a brazil baromfikvótát

Agro Napló
Előnytelen lenne az uniós baromfiszektor számára, ha az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás az eddigi kiszivárgott feltételekkel lépne életbe, mivel Brazília a jelenleginél is nagyobb kedvezményes uniós baromfi-behozatali kontingenst kapna – írta az mbbt.hu.

Nem kedvezne az EU-s baromfipiaci szereplőknek, ha a tervezett EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás azokkal a feltételekkel lépne életbe, amelyek az eddigi tárgyalások alapján kiszivárogtak. Az uniós baromfiágazatra nézve elsősorban az lenne hátrányos, hogy Brazília a 480-490 ezer tonnás jelenlegi éves kedvezményes uniós behozatali kvótán felül legalább 90 ezer tonnás kontingensre tartana igényt.

Az uniós baromfiszektor álláspontja szerint Brazília importkvótáját nem kellene növelni, sőt erősíteni kellene a most meglévő brazil baromfihús-kontingenssel kapcsolatos uniós ellenőrzéseket is. Biztosra vehető ugyanis, hogy a brazil termelők nem olyan állategészségügyi, állatjóléti és technológiai feltételek mellett termelnek, mint amilyeneket az uniós gazdálkodóknak kötelezően be kell tartaniuk.

A szabadkereskedelmi megállapodás létrehozását az Európai Bizottság és a Mercosur-csoport is évek óta szorgalmazza, de egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy az egyezmény a ma hivatalban lévő Európai Bizottság ideje alatt megszületik. Az EB mandátuma ugyanis 2019 májusában lejár, ezért az egyeztetések csak az Európai Parlamenti választások, illetve az új Európai Bizottság megalakulása után folytatódhatnak, ha addig nem lesz egyezség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!