Bács-Kiskun vidékfejlesztése - Közel 133 milliárd forint összegű támogatás jutott a megyére

Agro Napló
Kunszentmiklós, 2013 augusztus 15. – Dél-Alföldön a régió vidékfejlesztésére 246,7 milliárd, Bács-Kiskunban közel 133 milliárd forint támogatást nyújtottak a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásaiból. A megyében több mint 38 ezer pályázónak köszönhetően, mind a megyére, mind a régióra tekintve számos példaértékű fejlesztés valósulhatott meg.

Dr. Ráz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban, 2007 és 2013 között összesen 3000 milliárd forint összegű, európai uniós forrásból biztosított támogatás realizálódott a mezőgazdaság, a környezet- és vidékfejlesztés területén, melyből 1400 milliárd forinthoz pályázat útján juthattak a jelentkező vállalkozások és települések. Rengeteg kisebb és nagyobb eredménnyel is büszkélkedhetünk országszerte, ezt mutatja, hogy a Dél-Alföldön több mint 60 ezer nyertes pályázó volt, ami csak itt 246,7 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást jelent. Ez Bács-Kiskun megye vonatkozásában mindösszesen 38 ezer nyertest és 133 milliárd forintnyi támogatást eredményezett.

Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke példaként említette a támogatásukkal megvalósult Tantanya programot, melynek célja a kistermelői gyakorlatok szemléltetése, testközelben történő megismertetése, továbbá a résztvevők és a házigazdák közötti kapcsolatok kiépítése volt. A program 10 alkalommal „Szedte, vette, teremtette” elnevezéssel, különböző települések tájházaiban mutatta be a helyben előállított őstermelői produktumokat, ismertetve azok étkezésre, egészségre, életmódra gyakorolt hatását, felhasználási és feldolgozási lehetőségét.

A kiemelkedő fejlesztések közé tartozik a tavalyi évben elindított Bács-Kiskun megyei Kecskeméti Főiskola összetett fejlesztési programja is, melyet a főiskola félmilliárd forint összegű befektetéssel indította el. Ennek elsődleges célja a munkaerőpiaccal való együttműködés és a gyakorlati oktatás fejlesztése, a nemzetközi versenyképesség elősegítése, valamint a kifejezetten a hallgatókat érintő szolgáltatások korszerűsítése volt, mely kiterjed a tehetséggondozás, csoportterápiás foglalkozások és egészségfejlesztési szolgáltatások területére is. Ugyanezen évben Fülöpháza a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően 11 millió forint értékű támogatást nyert el, melyet a község mezőgazdasági eszközökre költött, ezzel hozzájárulva a vidéken élők életminőségének javításához.

A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot bemutató országos roadshow Nagykanizsa és Szekszárd után Kunszentmiklósra érkezik augusztus 24-én. Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere bíztatja az érdeklődőket, hogy látogassanak el a helyszínre, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a megvalósult projektekkel. A rendezvénysorozat szervezőinek elsődleges célja megismertetni az érdeklődőkkel a vidékben rejlő lehetőségeket. A roadshow egyes állomásain így a látogatóknak alkalmuk nyílik a legeredményesebb beruházások megismerésére a projekteket megvalósító gazdák segítségével. Ezen kívül az érdeklődők a Vidékfejlesztési Minisztérium és Háttérintézményei sátorban a rendezvénysorozat minden helyszínén információt kaphatnak a pályázati lehetőségekkel kapcsolatosan.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!