Az uniós közös agrárpolitika és az innováció volt napirenden

Agro Napló
A napokban megtartott XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői is jelen voltak Győrffy Balázs vezetésével, hogy az ott szervezett agrárkerekasztal beszélgetésen vitassák meg az érdeklődőkkel a legaktuálisabb témákat; a mostani eszmecserén az unió közös agrárpolitikájának (KAP) kérdéskörét és a technológiaváltásból, az innovációból fakadó teendőket az agrárágazatban.

 Győrffy Balázs, a NAK elnöke

A NAK elnöke az Agro Naplónak elmondta: a KAP további alakulása sokakat izgat – mint az a tusnádfürdői fórumon is kitűnt. Mindazok, kiket ez érint, kíváncsian várják, hogy miként alakul majd a következő uniós költségvetési ciklusban a közös agrárpolitika. „Vannak olyan dolgok, amelyeket veszélyesnek gondolunk, és vannak olyan elképzelések is, amelyek kifejezetten elnyerték a tetszésünket. De mindenképpen kíváncsian várjuk, hogy a részletekben hol lehet megtalálni az ördögöt” – húzta alá Győrffy Balázs.

A gazdálkodók főként azokat az indikátorszámokat várják rendkívüli módon, amelyek alkalmazását megkövetelik majd a különféle támogatások kifizetésekor. Ezek teljesítése alapján hívhatók majd le ugyanis a források – mondta a NAK elnöke.

Az innováció, a technológiai fejlesztések sora pedig azért fontos az agráriumban, a mezőgazdaságban dolgozók számára, mert ennek a folyamatnak az alakulása nemcsak a további munkájukra hat majd különféle módokon, hanem életük más területeire is, hiszen a vidékfejlesztésre és így a vidéki életminőségre is nagy hatást gyakorolnak majd az agrár területen bekövetkező – az innováció által generált – változások.

Ez a folyamat rendkívüli kihívások elé állítja az ágazati szereplőket, de a vidéken élő népesség összességét is. A folyamat egyes részletei már jól kivehetők, például a precíziós gazdálkodástól a szintetikus hús előállításon keresztül a különböző módszerekkel végzett nemesítési eljárásokig. De az állattenyésztésben is teret nyer majd várhatóan a robotika és különböző más digitális eljárások alkalmazása. Egyben az a trend is jól látható, hogy ami néhány éve elkezdődött, az folytatódik majd, vagyis hogy a mezőgazdaságból egyre kevesebben élnek majd és rendkívüli igény lesz a nagy hozzáadott-értéket előállítani tudó szakemberek munkájára.

Győrffy Balázs reagált arra a Maszol.ro erdélyi hírportálon megjelent információra is, miszerint az erdélyi gazdák hamarosan tagjai lehetnek majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. A NAK elnöke közölte: a hír igaz. Hozzátette: ez azonban nemcsak az erdélyi gazdákra vonatkozik. Kifejtette: van egy Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma elnevezésű ernyőszervezet, amely több mint 20 határon túli gazdaszervezetet tömörít, és ennek mindenkori vezetője a NAK. Az az álláspont alakult ki, hogy a határon túli magyar gazdákkal való kapcsolattartást úgy lehetne még szorosabbá tenni, ha a határon túli magyar gazdaszervezetek tagjai számára a NAK felajánlaná, hogy pártoló tagként csatlakozhatnak a NAK-hoz. Így hozzáférhetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szolgáltatásaihoz – mondta a NAK elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!