Az őszi betakarítású növényeknél a várható termésátlagok előreláthatólag meghaladják az elmúlt 5 év átlagát

Agro Napló
Folynak az őszi betakarítási munkák – például a napraforgó mintegy háromnegyede már a magtárakba került -; a terméskilátások kedvezőek, ugyanis a hektáronkénti termésátlagok meghaladják az elmúlt 5 év átlagát – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Budapesten az Aratási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülését követő sajtótájékoztatón.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Feldman Zsolt elmondta: a napraforgót valamivel több mint 600 ezer hektárról kell a magtárakba hordani. A termés mintegy háromnegyed már a magtárakban van. A termésátlag a múlt évihez hasonlóan hektáronként 3 tonna körül mozog. Így a becslések szerint napraforgóból mintegy 1,8 millió tonna össztermés várható az idén.

A kukorica betakarítása szeptember második felében kezdődött – a sajtótájékoztató időpontjában valamivel több mint 10 százalékát takarították már be a gazdák – a mintegy 900 ezer hektár területről összesen valamivel kevesebb mint 7 millió tonna terméssel számolhatnak a gazdálkodók. Az előző évben a hektáronkénti termésátlag 6,8 tonna volt. Az idén a kukorica betakarításának kezdetén ez a mennyiség 7,6 tonnát tett ki, de az államtitkár szerint a hektáronkénti termésátlag a betakarítás előrehaladtával még változhat.

A közzétett adatok szerint szójából mintegy 60 ezer hektárról kell betakarítani a termést, a hektáronkénti termésátlag mintegy 2,5 tonna lehet, az össztermés pedig így elérheti a 150 ezer tonnát. A burgonyát valamivel több mint 8 ezer hektárról kell felszedni, a termésátlag pedig hektáronként a becslések szerint eléri majd a 24,7 tonnát,ami több mint 200 ezer tonnás össztermést jelenthet. Cukorrépából 15 ezer hektáron kell a termést betakarítani, a termésátlag a becslések szerint mintegy 64 tonna körül mozog, így az össztermés megközelíti az egymillió tonnát.

Feldman Zsolt jelezte: az Európában tapasztalható terméskiesések miatt a magyar gabonára igen jelentős a külföldi kereslet, mivel például Németországban az előzetes becslések szerint mintegy 38 százalékkal kevesebb kukorica terem majd, mit a múlt évben. Lengyelországban pedig az összes gabonatermés mintegy 15 százalékkal csökken a tavalyihoz képest. Ez pedig komoly keresletet támaszt a magyar termények iránt.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke arról beszélt, hogy az őszi betakarítású növények termésátlagai a hektikus időjárás következtében – a csapadék eltérő mennyisége miatt – területenként igen eltérőek. Ez érvényes a kukoricára és a napraforgóra is. Közölte: a vetést időben elkezdték a gazdák  Az őszi káposztarepce magja  a tervezett vetésterület 90 százalékán már a földbe került. Az őszi árpa vetése a sajtótájékoztató időpontjában megkezdődött. Szeptember második felében megkezdődött az őszi hibridbúza vetése is, összességében az őszi búza vetésterülete valamivel nagyobb a múlt évinél, 968 ezer hektár, míg tavaly 950 ezer hektár volt. A GOSZ elnöke arról is beszélt, ha optimális időben vetik el a gazdálkodók a magokat, akkor a gabonáknál hektáronként akár 1 tonnával is nőhet a termésátlag.

Rámutatott: ez év tavaszán a gabonaárak megváltoztak, és az előző három évben tapasztalt tonnánkénti 40 ezer forint körüli összegről mintegy 3-4 ezer forinttal emelkedtek az idén már az aratási szezon kezdetén. Jelenleg a búza tonnánkénti ára 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi, javító búza ára pedig 58-60 ezer forint tonnánként. A kukorica tonnánkénti ára pedig 46 ezer forintnál kezdődik – ismertette a GOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!