Az országos jégkármérséklő rendszer idei első teljesítményösszesítője

Agro Napló
Közzétette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az idei első, két heti (2021.04.15-05.02.) összesítő jelentését az országos jégkármérséklő rendszer teljesítményéről, amit lapunk az alábbiakban ismertet.

Bekapcsolási adatok 

Az összegzés készítői az ez év április 15. és május 2. közötti időszak zivataros napok bemutatásával kezdték az ismertetést, elsőként a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából adtak áttekintést.

A két és fél hét alatt több helyen alakultak ki jégveszélyes zivatarok, szupercellák az országban. Az adott időszak alatt az időjárás 6 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. A szakemberek utólagos elemzésekkel részletezték, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

Meteorológiai adatok elemzése

Az április 22-29. közötti időszak időjárási helyzete a következőképp alakult: április 22-én Északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat csütörtökön, többfelé záporok, zivatarok alakultak ki. A hevesebb zivatarokhoz felhőszakadás, jégeső és óránkénti 70-80 kilométeres széllökések társultak, északkeleten, a nyíregyházi járásban szupercella is kialakult. A délután folyamán két zivatarlánccá álltak össze a zivatarcellák, melyek egymást követve haladtak a kelet felé. Rakamaz fölött szupercella vonult át borsó és cseresznye méretű jéggel, amelyet a mellette lévő településről Tiszanagyfaluból jelentettek (5.kép).

A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a zivatarokat megelőzően és alatt be voltak kapcsolva. Április 22-én a hazánkat elérő zivatarrendszerből, a szomszédos Szlovákia területén nagyobb méretű jégdarabok hullottak (6. kép), Kassától északra egy tornádó is kialakult (7.kép).

Április 29-én front nem érte el hazánk térségét, viszont labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezett. Ez kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek először Baranya megye fölé sodródtak a kora délutáni órákban, majd az ország középső területein jégveszélyes zivatarok is kialakultak.

A legveszélyesebb felhőzetet Jász-Nagykun-Szolnok megyében az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 6000 méter fölé emelkedett, és ebben a magasságban az alacsony hőmérsékleten (- 21 Celsius fok) búza, borsó nagyságnyi jég tudott kialakulni.

Hazánkhoz hasonló időjárási helyzet mellett, április 29-én Németországban is többfelé hullott nagyobb mennyiségű jég a kialakult heves zivatarokból (8. kép).

Április 15. és május 2. között ezer 29 387 villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (9. kép) – tartalmazza a NAK által közzétett összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!