Az ország legjobb mezőgazdasági gépésztechnikus tanulóit díjazták

Agro Napló
2017. április 10. és 12. között rendezték meg a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét Jánoshalmán. Az ünnepélyes eredményhirdetést Román István a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Az agrártárca helyettes államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy a jövőben újabb lehetőségek nyílnak meg a magyar mezőgazdasági gépésztechnikus fiatalok előtt, hiszen Magyarország Kormánya a napokban döntött a hazai mezőgépgyártás Irinyi Terv keretében történő fejlesztéséről, amely az agrárszakember-képzést is érinti.

Román István kitért arra is, hogy a közeljövőben a minisztérium a fenntartásában működő intézmények számára készül egy, a mezőgazdasági gépészképzés technológiai, műszaki korszerűsítésére vonatkozó fejlesztési terv.

A Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett kétfordulós tanulmányi verseny döntőjében 9 iskola 15 diákja mérhette össze tudását, akik írásbeli fordulót követően kerültek a döntőbe. A tanulóknak a megmérettetés során elméleti és gyakorlati kérdésekben is bizonyítaniuk kellett a mezőgazdasági gépészet területén szerzett tudásukat. A feladatok között volt szántás, fémmegmunkálás, sőt kombájn beállítás is az AXIÁL Kft. bajai szervizcsarnokában.

A verseny végül a házigazda számára hozta el a legnagyobb sikert, hiszen az első és második helyezett is a jánoshalmi FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakiskola és Kollégium tanulója lett. A traktoros ballagásairól országszerte ismertté vált iskola egyébként idén kiemelkedő évet zár, hiszen a márciusi Mezőgazdasági Gépész Szakma Kiváló Tanulója verseny első helyezettjét is ők adták, továbbá az Agro Napló és a MEGFOSZ által szervezett MezőgépÉSZek vetélkedőn is második helyen végzett csapatuk.

Az intézmény főigazgatója, Taskovics Péter kérdésünkre elmondta, hogy az egyedülálló siker egyrészt az oktatói kar felkészültségének és nagy odaadásának köszönhető, másrészt szerencsére a gépészképzést 60 éve folytató iskola tárgyi feltételei is adottak: gépparkjukban 43 erőgép és rengeteg szemléltető darab, metszet áll rendelkezésre.

A helyezéseken kívül egy másik tétje is volt a versenynek, hiszen az összetettben 70% felett teljesítők mentesülhetnek a technikusi vizsga alól. Ez végül a tizenötből hét versenyzőnek sikerült.

A dobogósok:

1. helyezett: Ritzl Bence, Jánoshalma
2. helyezett: Már Patrik András, Jánoshalma
3. helyezett: Baranyi Zsolt, Makó

Már Patrik András, Ritzl Bence és Baranyi Zsolt
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!