Az olasz piacon csökkent a bárány felvásárlási ára

Agro Napló
Több mint fél euróval – azaz mintegy 150-180 forinttal – csökkent a húsvéti bárány kilójának felvásárlási ára az olasz piacon a koronavírus-járvány kitörését követően, mivel a kereskedők szállítási, feldolgozási, értékesítési problémákra hivatkoznak – közölte a Juh Terméktanács elnökhelyettese.

Bátor Árpád ismertette – tette közzé az MTI –, hogy januárban és februárban még kedvező húsvéti árakkal számoltak a termelők, és azzal, hogy a pánikvásárlások miatt nő a mennyiség és az ár is. De a mostani árak 150-200 forinttal alacsonyabbak, mind az év elején, és 0,4-0,5 euróval alacsonyabbak a tavaly húsvétinál – tették hozzá a szakmai szervezetnél.

Tavaly 440 ezer bárányt vitt ki Magyarország az olasz piacra, mintegy 10 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – mondta az elnökhelyettes, hozzátéve: az idén is a mennyiség csökkenésére lehet számítani. A kereslet a nagyobb, 24 kilogramm feletti pecsenyebárányok iránt van. A hazai bárányok súlya azonban ettől jelenleg még elmarad, ez is rontja a magyar termelők pozícióját.  

Az elnökhelyettes szerint egyelőre nehéz tisztán látni, hogy Olaszországban a koronavírus-járvány miatti korlátozások milyen mértékben nehezítik az áru beszállítását, feldolgozását, értékesítését. Csaknem két hét maradt még a húsvéti szállítás idejéből: a termelők azt remélik, hogy a megfelelő súlyt elérő bárányokat, különösen a kosbárányokat sikerül értékesíteniük és legalább elérik a tavalyi húsvéti árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!