Az Ír Parlament Mezőgazdasági Bizottságával egyezetett Tóth Katalin

Agro Napló
Tóth Katalin helyettes államtitkár fogadta az Ír Parlament Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Halászati Bizottságának Magyarországra látogató delegációját. A fiatalok mezőgazdasági szerepéről és az agrárium előtt álló kihívásokról tárgyaltak a Földművelésügyi Minisztériumban.

A helyettes államtitkár ismertette az Andrew Doyle bizottsági elnök vezette delegációval a magyar mezőgazdaság elmúlt időszakban elért eredményeit, illetve jövőbeli terveit. Kiemelte, hogy az EU-s és nemzeti források elosztásakor kiemelt figyelmet élveznek a kis- és közepes gazdaságok. A felek egyeztettek az EU Közös Agrárpolitikájának reformjáról, a zöldítésről és a tejkvóta kivezetésének első tapasztalatairól is.

Az Írország és Magyarország esetében is jelentkező kihívásra, a gazdálkodók elöregedésére és a fiatal generáció bevonására vonatkozó kérdésekre a helyettes államtitkár elmondta, hogy a középfokú agrároktatás szakmai irányításának átvételével, felsőoktatási tervek kidolgozásával, a fiatal gazdálkodók támogatásával, illetve egyes pályázatok esetében a fiatalok előnyben részesítésével a Kormány megkezdte a kihívás szakpolitikai kezelését.

A helyettes államtitkár elmondta, jelenleg ugyan nemzetközileg is gyakran felvetett célkitűzés a lakosság elérhető áron történő jó minőségű, magas hozzáadott értékű, egészséges és teljes értékű élelmiszerrel való ellátása, de a termelői felvásárlói árak esetében ez a törekvés ritkán jár együtt a gazdálkodók munkájának növekvő anyagi elismertségével. A delegáció tagjai elmondták, hogy az ír gazdák is tapasztalják a felvásárlói és fogyasztói árak közti különbség növekedését, mely kedvezőtlen tendenciát tovább ront a termelési költségek rohamos növekedése. A felek egyetértettek abban, hogy a találkozó során megbeszélt kérdések Írországban éppúgy aktuálisak, mint Magyarországon, és az ehhez hasonló beszélgetések is jó lehetőséget teremtenek a tapasztalatcserére.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!