Az innovatív megoldások segítik a természeti erőforrások hatékony használatát

Agro Napló
A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Izrael Állam budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) online konferenciát tartott július közepén.

Az „AgriData – Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben” című webinárium a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált - közölte köztestület lapunkkal.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívás Közép-Európa mezőgazdasága számára, ezen a területen az Izraelben korábban - évtizedek alatt - kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet a szóban forgó régió számára. A szakemberek emlékeztetnek: bár Izrael területének jelentős része sivatagos, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el.

Izraelben a vízhiány a hatékony öntözési-vízgazdálkodási technológiákat hívott életre; a vízfelhasználás több mint 80 százalékát újrahasznosítják, többszörös tisztítás után a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban. A vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják el, a földbe telepített a mikroszenzorok pedig hasznos adatokat adnak a gazdálkodóknak, aminek alapján meg tudják meghatározni az öntözés ideális idejét és mennyiségét. Ezeket a rendszereket támogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejelzések alkalmazása is.

A mezőgazdasági modell tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a termelés. A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehet a mezőgazdasági termelés feltételeit – és ezzel együtt a hozamokat valamint a minőséget – a magyar kertészeti ágazat termőterületein is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az öntözött területek növelését, ezért ez az agrárgazdasági terület a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) prioritásai között is szerepel.

A tájékoztatás aláhúzza: a mintegy négyszázezer tagot képviselő NAK kiemelt célnak tekinti, hogy segítse az új, innovatív megoldások megismertetését és elterjedését a mezőgazdaságban. A koronavírus-járvány elmúlt másfél évének egyik eredménye pedig az, hogy mindenütt felgyorsult a digitális eszközök használata, a digitális technológia alapértelmezetté vált számos területen.

Magyarország az uniós vidékfejlesztési források mellé az EU-ban adható legmagasabb nemzeti társfinanszírozást biztosítja, a következő hét évben hazánk 4265 milliárd forintot fordít az agrárium fejlesztésére. Mindez ösztönözheti az innovatív technológiák elterjedését is, s egyre inkább teret nyerhet egyebek közt a smart-farming – azaz az okos, intelligens mezőgazdaság - a dróntechnológia.

A mostani rendezvény résztvevői betekintést nyerhettek olyan magyarországi és izraeli termelési, technológiai megoldásokba is, amik nemzetközi szinten is példaértékűek. Ezek olyan új szemléletet, megoldásokat hoznak az agráriumba, amelyek mind termelési, mind innovációs oldalról hasznosan szolgálhatják gazdálkodókat – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!