Az illegális sertésszállítások kulcsszerepet játszanak az afrikai sertéspestis terjedésében

Agro Napló
Miniszteri szintű konferenciát tartottak az afrikai sertéspestisről 2016. október 28-án, Varsóban. A tanácskozás a betegség terjedésében kiemelt kockázatként értékelte többek között a vaddisznók közvetítő szerepét és az illegális sertésszállításokat.

Jelentős eredmény, hogy az Európai Bizottság a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelését tervezi.

A találkozón a fertőzött és a veszélyeztetett uniós tagállamok, valamint több harmadik ország (Orosz Föderáció, Ukrajna, Moldova) képviselői közösen értékelték az aktuális járványhelyzetet és a legfrissebb tudományos eredményeket. Az egyeztetésen hazánkat Bognár Lajos országos főállatorvos képviselete.

A konferencia következtetései között kiemelt kockázatként szerepel a vaddisznók közvetítő szerepe, a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelme, ezáltal az emberek közvetlen felelőssége, valamint az illegális sertésszállítások, melyek kulcsszerepet játszanak a betegség terjesztésében.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa hangsúlyozta, a betegség felszámolásához és a továbbterjedés megakadályozásához regionális együttműködésre van szükség. A Bizottság tervei között szerepel a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelése.

A sertéseket érintő, súlyos gazdasági károkat okozó betegség az Európai Unió több tagállamában és számos szomszédos, ún. harmadik országban is jelen van. Ukrajnából hazánkhoz egyre közelebb jelentenek eseteket. A vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében korábban bevezetett intézkedések (például a személyes poggyászok fokozott ellenőrzése az ukrán határon) továbbra is érvényesek. Kulcsfontosságú azonban az állattartók, a vadászok és a vásárlók fokozott figyelme is a betegséggel szembeni hatékony és gyors fellépés érdekében.

A NÉBIH honlapján a betegségre vonatkozó legfrissebb információk az alábbi linken érhetők el:

http://portal.nebih.gov.hu/-/legfrissebb-tudnivalok-az-afrikai-sertespestis-elofordulasarol

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!