Az EU-ban is rosszak a gabona-terméskilátások

Agro Napló
A szárazság és a késői fagyok komoly gondokat okoztak az Európai Unió gabonatermesztőinek – ismerteti a helyzet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A köztestületi összefoglaló idézi az Európai Unió Növénymegfigyelő Ügynökségének (MARS) elemzését miszerint: a MARS május közepén szinte minden növényre vonatkozóan csökkentette termés-előrejelzéseit az unió tagállamaiban.

A repce, az őszi árpa és az őszi búza terméscsökkenése a legnyilvánvalóbb. A tavaszi árpában néhány országban a lefelé mutató korrekciókat ellensúlyozta a spanyolországi magasabb hozama. A nyári növények szezonja csak most kezdődött el, és a legtöbb előrejelzés csak a történelmi tendenciákon vagy átlagokon alapul. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén a májusi időjárás ugyanolyan rossz volt, mint az áprilisi. A talaj nedvességtartalma sok régióban túl alacsony a növények optimális fejlődéséhez.

Az uniós szakmai ügynökség megállítja, hogy Nyugat- és Közép-Európa nagy részén az esőzések hiányoznak. Az aszály különösen – Magyarországon kívül – Kelet-Franciaországot, az Egyesült Királyság keleti részét, a Benelux-államokat, Németország északi felét és Nyugat-Lengyelországot érinti leginkább. Illetve komoly gondok lehetnek még Dél-Csehországban, Ausztriában, Kelet-Olaszországban is.

Az időjárási körülmények mindenütt olyan kedvezőtlenek jelenleg is, mint áprilisban voltak. A közelmúltban esett némi csapadék, de mennyisége nem volt elegendő a talaj nedvességtartalmának feltöltéséhez. Ennek eredményeként a növényi biomassza növekedése lelassult, a jövedelempotenciál romlott. A feltételek az idén többnyire rosszabbak, mint tavaly.

Az éjszakai fagyok elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban okoztak gondot a szántóföldi növényekben, különösen a virágzó repcében, illetve a szőlőültetvényekben. Franciaország északkeleti részén a tavaszi vetésű növények kedvezőtlen körülmények közötti kelése és az őszi vetésű növények fejlődésének lassulása a szokásosnál alacsonyabb termési potenciált okoz. Franciaország északi és északnyugati régióiban az esőzések miatt a téli növények fejlődése valamivel jobb. Németországban az őszi vetésű növények fejlődése lelassult az alacsony hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség kombinációjának következtében. Bár május eleje óta néhány régióban a helyben leesett nagyobb csapadékmennyiség kedvezőbb körülményeket teremtett.

A betakarítási körülmények Lengyelországban hasonlóak a németországi betakarítási körülményekhez. Ám a növénynövekedés jobban lelassult a nagyon alacsony talajnedvesség miatt. Románia és Bulgária nyugati régióiban az őszi vetésű növények jól fejlődtek az áprilisi aszály ellenére. A keleti régiókban azonban a folyamatos csapadékhiány máris látható károkat okozott. A májusi csapadék csak részben enyhítette a terméskiesést. Ezzel szemben az ukrán csapadékhiány májusban megszűnt – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!