Az ENSZ Közgyűlés elindította a táplálkozásal kapcsolatos cselekvések évtizedét

Agro Napló
A FAO üdvözölte a döntést, amely globális szintű változást hozhat.

Piac Pekingben. Kép: ©FAO/Justin Jin

Az ENSZ Közgyűlés a következő évtizedet (2016-2025) a táplálkozással összefüggő cselekvések évtizedének nyilvánította. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte a döntést, ami világszerte fontos lépéseket indíthat el az éhezés csökkentésére és a táplálkozási helyzet javítására.

A nemzetközi közösség döntése nem is lehetne időszerűbb. Hiszen napjainkban közel 800 millió ember súlyosan alultáplált és több mint 2 milliárdan szenvednek különböző mikrotápanyag hiánybetegségekben. Mintegy 159 millió öt év alatti gyermek fejlődésében visszamaradt. Mindeközben 1,9 milliárdan túlsúlyosak, 600 millió ember kóros mértékben – és a tendencia emelkedő.

A határozat értelmében a FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együtt felelős a program végrehajtásáért, együttműködve más releváns szervezetekkel, mint a Világélelmezési Program (WFP), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) vagy az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), továbbá kormányokkal, a gazdasági és civil szféra képviselőivel.

Elfogadásra került egyúttal a Római nyilatkozat és cselekvési terv, melyeket a FAO és WHO által védnökölt második nemzetközi konferencia a táplálkozásról (ICN2) során, 2014-ben írtak alá.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:

A FAO szerepe a táplálkozás terén
www.fao.org/nutrition/en/

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!