Az élelmiszerek drágulásának mértéke alacsonyabb a korábbinál

Agro Napló
Az elmúlt négy év minden júliusában drágultak az élelmiszerek, és bár a tendencia nem tört meg 2013-ban sem, a 2,8 százalékos mérték a korábbi nyári időszakokhoz képest a legalacsonyabb volt - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden az MTI-vel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint mérséklődött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek.

A kereskedelmi szövetség szerint a KSH adataiból kitűnik, hogy az áruházakban megvásárolható termékek körében az élelmiszerek, élvezeti cikkek tovább drágultak az egy évvel ezelőttihez képest, az iparcikkek árszintje viszont mérséklődött. Kiemelték, hogy mindkét termékcsoport árváltozása megegyezik az előző évek irányzataival.

A folyamatos drágulás a döntő oka annak, hogy az élelmiszerek kiskereskedelmi fogyasztása csökkent ebben az évben is. Az átlagos élelmiszer évről-évre drágább, ami világjelenség, az árakat - elsősorban a mezőgazdasági alapanyagokét - a nemzetközi piacok mozgatják döntő részben - fejtette ki közleményében az OKSZ.

Emlékeztettek: a sertéshús 6,8 százalékkal, a baromfihús 3,9 százalékkal, a sajt 5,7 százalékkal, az étkezési szalonna 9 százalékkal, a liszt 7,1 százalékkal, a burgonya - rekordmértékben - 70 százalékkal, a friss zöldség 6,1 százalékkal, a friss gyümölcs 7 százalékkal lett drágább. A tavaly júliusi árakhoz képest olcsóbb lett ugyanakkor a tojás 11,5 százalékkal, a cukor 6,8 százalékkal, a kenyér ára pedig nem változott érdemben.

A szövetség szerint az idei aszályos nyár rányomta bélyegét az élelmiszerárakra, és az útdíj áremelő hatása is érvényesült, ugyanakkor az áthárítás piaci korlátai miatt a vállalkozások egy része csak fokozatosan emeli az árakat. Az élvezeti cikkek 8,6 százalékos drágulásának oka az adóemelés az OKSZ szerint, a ruházati cikkek árszintje gyakorlatilag nem változott, július egyébként a nyári leárazások hónapja.

A szervezet kitért arra is: a tartós fogyasztási cikkek 2,1 százalékos csökkenésében szerepet játszott, hogy a használt személygépkocsik átlagos árszintje közel 10 százalékkal esett vissza, mivel egyre öregebb járművet vásárolnak a vevők. A hűtőkészülékek árai nem változtak, a kánikulában azonban feltehetően több fogyott belőlük. A televíziók ára 10 százalékkal csökkent, hasonlóképpen nagyobb mértékben, 5 százalékkal esett az audio-készülékek ára, a számítógépek, fényképezőgépek, telefonkészülékek ára pedig 8 százalékkal alacsonyabb. Ez a júliusi áresés az elmúlt évek nyári hónapjaira is jellemző volt.

A műszaki cikkek nagy forgalma az év végére esik, ezt megelőzően ősszel jelenik meg a legtöbb újdonság, így a régebbi típusoktól még nyáron meg kell szabadulniuk az áruházaknak, így ez az ármozgás sajátossága ennek a területnek. Az alacsonyabb árszint sem mozgatta meg azonban a pénztárcákat, a fogyasztás ezeken a területeken sem nőtt eddig - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!