MENÜ

Az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele volt az elő-csúcstalálkozó homlokterében

Agro Napló 2021.07.28.

Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában, a találkozót António Guterres ENSZ-főtitkár kezdeményezte, az eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánták, amelyet szeptemberben egy csúcstalálkozó is követ majd – tájékoztatta lapunkat az eseményről a szaktárca.

 

Az agrárminiszter a találkozón elmondta, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek általánossá tétele érdekében felértékelődnek a helyi és szezonális élelmiszerek, a rövid ellátási láncok, valamint a hiteles, megbízható tájékoztatás szerepe is növekszik. Hozzátette: ezért az Agrárminisztérium (AM) egyik fontos célkitűzése a szóban forgó rendszerek elterjesztésének támogatása.

Kiemelte: Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérése iránt, így nemzeti dialógust indított a fenntarthatóság széles körű megismertetésére az élelmiszertermelés és fogyasztás terén.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy hazánkban a megvásárolt élelmiszereknek csak 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30 százalékát pazarolják el, az Európai Unióban ez az arány 20 százalék.

 

am_fenntartható_élelemezési_rendszerek_kép_11

 

Büszkék vagyunk a Maradék nélkül programunkra – mondta Nagy István –, hiszen ennek eredményeként 4 százalékkal csökkent a háztartási élelmiszer-hulladék Magyarországon. A program célja a fenntartható élelmiszer-fogyasztás terjesztése az eddiginél szélesebb körben, és emellett az élelmiszer-pazarlás csökkentése fogyasztói szinten – mondta el Nagy István a Rómában.

Emellett az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tételében fontos szerep jut a nevelésnek és a tudatosságnövelő kampányoknak is. Ezért az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt helyez hosszú távú programok és kampányok folytatására, valamint a fogyasztói magatartás pozitív irányú befolyásolására is - húzta alá a miniszter.

Az agrárminiszter kifejtette továbbá: bízik abban, hogy a precíziós technológiák szélesebb körű használata révén Magyarország mezőgazdasági termelése kiszámíthatóbbá, megbízhatóbbá válik így jobb minőségű termékekkel és kisebb környezeti terheléssel fenntarthatóbb, éghajlattal szemben ellenállóbb élelmezési rendszert lehet létrehozni  hazánkban – tartalmazza az összefoglaló.