MENÜ

Az együttműködés a legfontosabb a fiatal gazdák számára

2021.09.01.

Az együttműködést nevezete a legfontosabb feladatnak a fiatal gazdák számára Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke, az I. Fiatal Gazda Találkozón és Családi Napon augusztus elején Egyházasfaluban, ahol a rendezvényt tartották, amit a MAGOSZ, a Győr-Moson-Sopron megyei Fiatal Gazda Gazdakör, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett, az eseményt az AGROTEC Magyarország Kft. is támogatta.

 

A fiatal gazdák találkozóján az Agro Naplónak nyilatkozva a MAGOSZ elnöke kifejtette: a XXI. század első harmadának végéhez közeledve a mezőgazdaságban gyakorlatilag megváltozott minden, ami körülveszi az embereket, a gazdálkodókat és a kívülállókat is. Vagyis: az új a tudás, a technológia, de még a klíma is megváltozott, ezért a szemléletnek is változnia kell, alkalmazkodva az új, megváltozott körülményekhez.

Mindez pedig nem lehetséges másként, mint az együttműködés kiszélesítésével, ezért kell a fiatal gazdáknak együttműködniük egymással, az idősebb generációkkal, családon belül és azon kívül is. Csak így biztosítható a folytonosság, a folyamatos fejlődés, megújulás, azaz az innováció a magyar agráriumban. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a fiatalok tenni akarása, hite, kitartása, mert csak így lehet biztos jövője a magyar mezőgazdaságnak belföldön és az Európai Unióban is. Ez az alapja a magyar agrárium versenyképességének – mutatott rá Jakab István, megjegyezve, hogy mindehhez szükségesek a továbbiakban a mostani rendezvényhez hasonló összejövetelek, kötetlen vélemény- és eszmecserék.

 

agrotec-img_6321

 

Lapunk megkérdezte az egyik résztvevő fiatal gazdát arról, hogy miként tudott viszonylag rövid idő alatt egy működőképes, mások által is elismerten jó teljesítményű gazdaságot létrehozni.

A fiatal gazdálkodó elmondta: három évvel ezelőtt kezdte családjával a gazdálkodást 15 hektárnyi földterületen, amihez volt 1 darab 80 lóerős MTZ traktora. Ezt az erőgépet már a kezdet kezdetén le kívánta cserélni, mivel a gazdaság területe megnövekedett 50 hektárra. Több kereskedő céget is megkeresve döntöttek azután úgy, hogy a gazdálkodáshoz egy méretben és teljesítményben is megfelelő New Holland traktort vásárolnak. Ezt a típusú traktort a környékbeli gazdák is dicsérték, hogy igen jól alkalmazható azon a területen, ahol a fiatal gazda szeretné használni azt. Megjegyezte: a traktort az AGROTEC-től vásárolták.

 

agrotec-img_6260

 

A szóban forgó traktor egy 16x17-es sebességváltós T6.180-as típusú New Holland traktor. Ezt a típust a szántóföldi jó alkalmazhatóság mellett azért választották, mert közúton is megfelelő sebességgel közlekedhet és mivel a gazdálkodó földjei több helységben találhatók, kiemelt szempont volt, hogy a traktorral egyik faluból a másikba is át lehessen menni kényelmesen és gyorsan.Mindezt segíti például a légrugós ülés, valamint a fülkerugózás is. Felszerelték a traktorra a prémium lámpacsomagot is, hogy ne legyen akadálya az éjszakai munkavégzésnek sem.

A gazdálkodó a szervizhálózat szolgáltatásaival is elégedett, mivel egyszer ugyan meghibásodott a traktor, de 2 órán belül megjavították azt, és azóta pedig nincs gondja vele.

Ezen tapasztalataik alapján már azt tervezi, hogy a közeljövőben egy nagyobb teljesítményű New Holland traktort vásárol a jelenlegi helyett. Ez egy T7-es lenne a mostani elképzelése szerint.

Úgy vélte, hogy az új technológiai irányzatokat fokozatosan alkalmazni kell a mindennapi munkában is, ezért folyamatosan ismerkedik a precíziós gazdálkodás kínálta előnyökkel.

Ennek érdekében több olyan rendezvényen is volt, ahol ezt a technológiát mutatták be a fiatal gazdáknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a technológia alkalmazásához jelentős anyagi erő szükséges. Jelezte: a gazdaságukban csak szántóföldi növényekkel foglalkoznak, állatokkal nem. Mindezt kiegészítette még azzal is, hogy a mostani traktort terményszállításra is használják, mivel a helyi gazdák a termény betakarításakor segítenek egymásnak, ha szükséges.

 

fiatalgazda-img_6293-1200

 

Derdák Gábor szintén fiatal gazda pedig arról beszélt az Agro Napló munkatársának, hogy jelenleg édesapjával közösen „viszik a családi gazdaságot”. Ez egy 60 hektáros szántóterületet jelent, valamint 800 hízósertés tartását, vagyis a gazdálkodás több lábon áll, mivel még takarmány-kereskedelemmel is foglalkoznak. Elmondta: „édesapám 30 éve foglalkozik mezőgazdasággal, én pedig gyerekként már belenőttem ebbe a munkába. Vállalkozóként 2015 óta foglalkozom az agrárgazdasággal, akkor kezdődött el nálunk a generációváltás.”

Jelezte: pillanatnyilag még mindenben közösen döntenek, de a feladatok átadása már elkezdődött. „Nekem mindig is az volt a célom, hogy a mezőgazdasággal foglalkozzak, így választottam középiskolát és egyetemre is ennek alapján mentem. Megszereztem a mezőgazdasági mérnöki diplomát, majd megcsináltam a növényorvosi MSc képzést is, és elvégeztem a precíziós szakmérnöki képzést is.”

Továbbá a fiatal gazda beszélt arról is, hogy 2017 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének vidékfejlesztési alelnöke, így került bele a megyei agrár-közéletbe. Ennek a tevékenységnek a részeként került sor a MAGOSZ megyei Ifjú Gazda tagozatának létrehozására is. „Így lettem ennek a szervezetnek az elnöke” – mondta a fiatal gazda. A fiatal gazda gazdakör számos programot szervez a fiatal gazdálkodóknak, például üzemlátogatásokat, gazdaesteket, ahol véleményt lehet cserélni az aktuális kérdésekről, és ez utóbbinak része ez a mostani fiatal gazda találkozó és családi nap is. Ez a rendezvény most nem titkoltan csapatépítő jellegű is. A sikert mutatja az is, hogy mintegy 300 résztvevő jelentkezett, akiknek a jelentős része meg is jelent.

 

fiatalgazda-img_6295

 

Németh Gergely, a NAK és a MAGOSZ megyei elnöke. A MAGOSZ alelnöke a rendezvényen többek között arról beszélt, hogy a mostani kedvező helyzet kialakulásáig a magyar agráriumban igen hosszú és rögös út vezetett. A fiatal gazdálkodókelé példaként állította azt az egyházasfalui idős embert, Major Miklóst, aki mindezt az utat személyesen is végigjárta, és közben sikerült egy egész faluközösség megbecsülését kivívnia. Megjegyezte: ő maga a rendszerváltáskor került az agráriumba „mint Pilátus a Credóba”, de azóta is igyekszik az ebből adódó feladatokat tisztességesen elvégezni. Gazdaságát 2014-ben adta át a fiának, aki végzett agrármérnök. Azóta azért dolgozik és próbál mindent elkövetni – mint mondta – hogy a gazdálkodóknak, így a fiatal gazdáknak is, jobb legyen az agráriumban. Jelezte: a fiatal gazdáknak azon a földön kell megmutatniuk, hogy mit tudnak, amit az apáik rájuk hagynak. A fiatalok figyelmét felhívta még arra, hogy csak folyamatos munkával és ha kell, harccal lehet megvédeni érdekeiket az agráriumban.

 

fiatalgazda-img_6266

Németh Gergely

 

Derdák Gábor, mint a MAGOSZ megyei Ifjú Gazda tagozatának elnöke a rendezvény résztvevőit köszöntve egyebek mellett elmondta: először szervezték meg a szóban forgó fiatal gazda fórumot és családi napot, de várhatóan nem utoljára, mivel érzékelhető, hogy ilyen rendezvényekre a későbbiekben is igény lesz. Jelezte: a gazdák mögött nehéz időszak áll, mivel a koronavírus-járvány idején is biztosítaniuk kellett az ország élelmiszerrel történő ellátását, ezért is van szükség a jelenlegihez hasonló kikapcsolódási alkalmakra mind a gazdálkodóknak, mind pedig családtagjaiknak. Ahhoz, hogy a mostanihoz hasonló rendezvények létrejöjjenek, sok ember háttérmunkája szükséges. Ez a jórészt háttértevékenység formálta közösséggé a Győr-Moson-Sopron megyei fiatal gazdák egy jelentős hányadát, akik tagjai az Ifjú gazda tagozatnak.

 

fiatalgazda-img_6267

Derdák Gábor

 

Sándor József Egyházasfalu polgármestere mindenkinek köszönetet mondott, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Elmondta: Egyházasfaluban összesen 870-en élnek. Ipari tevékenységet nem folytatnak, mezőgazdasággal foglalkoznak leginkább a helyben élők. A faluról elmondta: a községnek két temploma és négy temetője van, mivel négy faluból jött létre a mostani település. A falu híres szülötte Simonyi Károly, akit jelentős szoftverfejlesztőként és űrturistaként is számontartanak. A falu folyamatosan fejlődik, főként az állami támogatásoknak köszönhetően, de szerepet játszik ebben az is, hogy az itt élők jó minőségű földeken gazdálkodhatnak.