MENÜ

Az éghajlati és a társadalmi kihívásoknak is meg kell felelnie a hazai növényvédelemnek

Agro Napló 2022.01.31.

„A hazai növényvédelem nemcsak az élelmiszerbiztonság meghatározó eleme, hanem a természet sokféleségének fenntartását is szolgálja” – jelentette ki Nagy István Keszthelyen, január közepén, a XXXI. Növényvédelmi Fórumon.

Fotó: Fekete István

 

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet – közölte a kormányzati hírportál -, hogy a növényvédelem az agráriumon belül is az egyik legkomolyabb felkészültséget kívánó szakterület, aminek éghajlati és társadalmi kihívásoknak is meg kell felelnie. A miniszter arra is  emlékeztetett, hogy a szakértelemre és felkészültségre a közeljövőben is nagy szükség lesz, mert az Európai Unió a környezet hatékonyabb védelme érdekében 2030-ig a felhasznált növényvédő szerek 50 százalékos csökkentését szeretné elérni.

Az Agrárminisztérium (AM) ezért kiemelt területnek tekinti a mezőgazdaság modernizációját, a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazásának támogatását, illetve a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzését. Így  a múlt év júniusában 100 milliárd forint keretösszeggel a tárca meghirdette a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázati felhívását. A forrásoknak köszönhetően, így például erőgéphez kapcsolt vagy önjáró, a helyspecifikus kijuttatást lehetővé tevő permetezőgépek beszerzésére, illetve automatizált növényvédelmi előrejelző rendszerek, agrometeorológiai szenzorok és állomások kiépítésére is lehetőség nyílik – hangsúlyozta Nagy István.

Kifejtette: a gazdálkodók világosan látják, hogy a korszerű technológiáknak jelentős szerepe van az ágazat fejlődésében. A precíziós eszközöket a szakaszolással végrehajtott növényvédőszer kijuttatás mellett leggyakrabban a növényállapot-felmérés és a járművek automata irányítása során alkalmazzák. Emellett előtérbe került a változó mennyiségű tápanyag kijuttatás és a precíziós sorközművelés és betakarítás is.

A miniszter arról is beszélt, hogy figyelembe kell venni azoknak a gazdálkodóknak az érdekeit is, akiknek a birtokmérete nem, vagy nehezen biztosítja ezeknek a technológiai beruházásoknak a megtérülését. Ezért még inkább fontossá válik, hogy a jövőben is biztosítsuk a fejlesztési támogatásokat – tette hozzá a tárcavezető.