2024. április 25. csütörtök Márk

Az egészséges életmód újabb lépcsőfoka a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Agro Napló
Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem (SZIE) és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködésének eredményeként; így nemcsak a vegetáriánusok, hanem a húsevők számára is az egészséges életmód egyik záloga lehet.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködése révén született meg az a szabadalom, ami megoldást nyújthat sokat számára az egészségesebb étkezéshez és életmódhoz. Ha ugyanis a SALAdMI elnevezésű, speciális zöldségfelvágott egy-egy szelete kerül a szendvicsükbe, máris sokat tettek egészséges táplálkozás érdekében. A termék ízletes fehérje tartalmú ennivaló a vegetáriánusoknak és „zöldségbomba” a húsevőknek.

„A gödöllői egyetem és a Blue Seven Group Zrt. egyik legújabb, közös szabadalma, a SALAdMI igazi mérföldkőnek számít a szakmában, ugyanis a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése két markánsan elkülönülő folyamat” – nyilatkozta Gyuricza Csaba, a gödöllői székhelyű intézmény mgbízott rektora.

„A SZIE oktatói, kutatói a kutatásban kiválóak, de az innováció „rögös útját” kevesen vállalják fel. Ezért kézzel fogható gazdasági eredményt kevés kutatás hoz. Ezen kívánunk változtatni a Blue Seven Group Zrt.-vel való együttműködéssel, ami új lehetőséget nyit azon az úton, hogy minden olyan kutatási eredmény, amelyből gazdasági haszon származhat, induljon el az innovációs úton” - jegyezte meg a professzor.

De sokakban vetődhet fel a kérdés: hogyan kell elképzelni a SALAdMI érzékszervi tulajdonságait? Erre Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője válaszolt és elmondta, hogy a termék mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos. A SALAdMI kezdetben két ízzel tervezik gyártani: a piros csomagolású az elképzelések szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, míg a zöld színű pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd.

A fejlesztők állítják: mindegyik olyan finom, hogy akár önmagában is fogyasztható lesz. Ugyanakkor a szabadalom a gyártástechnológiáról szól, és nem a zöldség alapanyagok és fűszerek összetételéről, így az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.

A SALAdMI tehát a fiatal innovátor szerint nem próbál meg hasonlítani az igazi húsra, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, és nem csupán egy húst helyettesíthető termék. Sokkal inkább ez lehet a zöldségek egyik ígéretes jövőbeni felhasználási módja. Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, ami magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai fejlesztésű terméket.

A rostban gazdag termék innovációja során azt is célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik. A SALAdMI tehát egyszerre kényelmi termék azon zöldségkedvelőknek, akik rendkívül szoros időbeosztással rendelkeznek, az élelmiszermentés révén pedig kiváló eszköze a fenntarthatóság biztosításának is. A szóban forgó termék várhatóan már nemsokára pedig ott fog lógni a téliszalámi mellett az élelmiszerüzletekben.

„Nagy segítséget jelentett, hogy a fejlesztés során használni tudtam a Szent István Egyetem infrastruktúráját, és a tanüzemekben, laborokban, majd az iparban olyan tudást, tapasztalatot és innovációs szemléletet szerezhettem, ami hozzásegített egy ilyen szabadalom létrejöttéhez” – hangsúlyozta Csurka Tamás, aki termékfejlesztőként a Blue Seven Group Zrt. igazgatótanácsának egyetlen hallgatói képviselője is lett.

Mint arról az egyetem már korábban is beszámolt, a célzott törekvéseknek köszönhetően az elkövetkező időszakban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, amelyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez- olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!