Az amerikai piaccal ismerkedtek magyar agrár startupok

Agro Napló
Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrár-innovációs vállalkozás, startup – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a tengerentúli piacra lépésre felkészítő HunAgriPower elnevezésű virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és olyan szakmai visszajelzéseket kapjanak termékeikről, szolgáltatásaikról,  amik hozzájárulhatnak az exporttevékenységük fejlesztéséhez.

A washingtoni magyar nagykövetség Bussines Promotion & Development Campus (BPDC), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab innovációs programjainak együttműködésében, május 26-án, a HunAgriPower elnevezéssel magyar innovatív mezőgazdasági cégek piacra lépését elősegítő virtuális eseményre került sor. A szervezők eredetileg egy washingtoni szakmai konferenciát terveztek májusban, ezt azonban a járványügyi helyzet miatt őszre kellett halasztani.

Az online rendezvényen Nagy István agrárminiszter mondott köszöntőt, aki beszédében a Digitális Agrár Stratégiára hívta fel a figyelmet, amely nagyban hozzájárul a versenyképesség növeléséhez. A tárcavezető kiemelte: a magyar agrárium 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok több mint nyolcvan százalékát pedig Magyarországon állítják elő. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a köztestület NAK TechLab innovációs programjának újszerűségére hívta fel a figyelmet, amely hatékonyan támogatja az agrár digitalizáció felgyorsítását. 

A virtuális eseményen részt vett Ted McKinney, az USA agrárminisztériumának miniszterhelyettese is, aki hangsúlyozta: Magyarország azon országok közé tartozik a világban, amelyek a technológiai megoldásokban élen járnak, a különböző technológiák pedig, amiket a startupok alkalmaznak, képesek formálni a jövőt.

Az online konferencián a NAK TechLab program által támogatott öt magyar innovatív  startup vállalkozás mutatkozhatott be. Az ismertetés bemutatta az intelligens méhkaptárt megalkotó Beebox-ot; az egyedülálló szarvasmarhasúly-mérő alkalmazást fejlesztő Agroninja-t, az automatizált megoldással működő, egész évben kiemelkedő minőségű növényeket előállító bedrock.farm-ot, a vegyszermentes, kontrollált növénytermesztés technológiáját alkalmazó Growberry-t, valamint a sertések betegségeinek korai felismeréséhez hozzájáruló Serket-et. 

A hazai feltörekvő startup vállalkozások amerikai szakértőktől kaphattak  tanácsokat: Randy Kron, az indiana állambeli Farm Bureau vezetője, az Interlink Capital Strategies pénzügyi tanácsadó cég két partnere, Alan Beard és Szamosfalvi József mind értékes visszajelzéseket adtak termékeikről, szolgáltatásaikról.

Az amerikai piacra lépést elősegítő online esemény a tervek szerint októberben folytatódik, Washingtonban, ahol a startup vállalkozásoknak immáron személyesen is lehetőségük lesz üzleti megbeszéléséket folytatni amerikai szakértőkkel és tőkealap-kezelőkkel – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!