Az alma, a kajszi és a dió sínylette meg legjobban a fagyokat

Agro Napló
A Mátrában és Szabolcsban is fagy pusztított a gyümölcsösökben az elmúlt napokban, az alma-, a kajszibarack- és a dióültetvényeket is súlyos kár érte – értesült a Magyar Hírlap. A szőlő átvészelte a hideg napokat.

Múlt héten péntekre virradóan mínusz négy fokot mértek a Mátrában, Gyöngyöspatán. A gyümölcsfák lombozata elfeketedett, a kajszibarack- és a diófaültetvényeken súlyos pusztítást vitt végbe a fagy a völgyes részeken – mondta a Magyar Hírlapnak Soós János, a gyöngyöspatai hegyközség hegybírója. Hozzáfűzte: a szőlőt nem érte jelentős kár, a leveleken, levélszéleken észlelhetők ugyan az elfagyás jellegű tünetek, ám a fürtkezdeményeken ilyen nem látható. Hangsúlyozta: ezt a szőlő kiheveri. Szombatra virradóra már pluszokat mutatott a hőmérő higanyszála.

A nagyrédei Mészáros Családi Pincészettől azt az információt kaptuk, hogy érte fagykár a szőlőt, de az nem számottevő.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a Magyar Hírlapnak pénteken azt mondta: aznap hajnalban mínusz 0,8 fokot mutatott a hőmérő Balatonbogláron, de szerencsére nem okozott fagykárt a környéken. A gazdák fagyveszély esetén füstöléssel védekeznek. A HNT elnökének az információi szerint az ausztriai és német szőlőültetvényeket sem kímélte a fagy. Légli pénteken délután még aggódott az éjszakai hőmérséklet miatt, bízott abban, nem lesz derült az ég a szombatra virradó éjszaka.

Szombaton már úgy nyilatkozott lapunknak, megúszták a fagyveszélyt, túl vannak a nehezén Balatonboglár környékén, a szombatra virradó éjszakán jócskán a nulla fok felett volt a hőmérséklet, s most már melegebb napok jönnek.

Kedden fagykárok keletkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csenger környékén is, az alma-, a körte-, a cseresznyeültetvényeken a mínusz három-öt fokos hidegben – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György hozzáfűzte: a fagykár nem volt olyan kritikus, mint tavaly áprilisban. Két héten belül kiderül, hogy pontosan milyen mértékű a kár, hogyan fejlődnek a gyümölcsök. Megjegyezte: Dél-Tirolban, Németországban és Belgiumban a mínusz 4-5 fokos hideg súlyos fagykárokat okozott a gyümölcsösökben. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy itthon problémát jelent, hogy a méhek nem poroznak a szeles, hideg időjárásban.

Az almánál elég, ha a virágok tíz százalékát beporozzák, a cseresznyénél viszont legalább ötven százalékát be kell porozni, hogy megfelelő legyen a termés. Információink szerint a gödöllői gyümölcsösök csonthéjasait is érte fagykár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, Süle Katalin a Magyar Hírlap érdeklődésére jelezte: bár múlt pénteken hajnalban Zalában is mínusz két fokot mértek, ám a füstölésnek köszönhetően sem a szőlőkben, sem a gyümölcsösökben nem keletkezett fagykár. Egyébként a gazdák tizenöt napig tehetik meg a kárbejelentést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!