Az állattenyésztés a hazai agrárium egyik alappillére

Agro Napló
Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatnak köszönhetően például Fejér megyében eddig 25 gazdálkodó 9 milliárd forint támogatást kapott – közölte az agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán július közepén, Móron.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet: az állattenyésztés versenyképességének növelése elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megerősítéséhez. Ezért is hirdette meg a szaktárca tavaly a felhívását. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárca a támogatás eredetileg 50 milliárd forintos keretösszegét 260 milliárd forintra emelte. 

A miniszter köszönetet mondott a gazdáknak – tájékoztatott a kormany.hu –, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is mernek fejleszteni és az új beruházásokban látják az agrárium jövőjét.

Hozzátette, olyan támogatási rendszert dolgozott ki a tárca, amely széleskörű lehetőséget biztosít az ágazat minden szereplője számára. Példaként említette a kisebb állattartó telepek fejlesztését célzó, 30 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírást, melynek forrásaira július 22-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet az érintettek.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Ezek a gazdaságok állattartásra szolgáló épületeinek kialakítása, korszerűsítése és az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése mellett a pályázati kiírás lehetőséget nyújt egy, legfeljebb 83 kilowatt motorteljesítményű traktor vásárlására is – emelte ki a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!