Az AgriForValor projekt támogatja a mezőgazdasági és az erdészeti kutatók és vállalkozások együttműködését a biomassza hasznosításban

Agro Napló
Az AgriForValor projekt célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon a bioökonómia megvalósításához azáltal, hogy összekapcsolja a mezőgazdasági és az erdészeti alkalmazott vagy alapkutatással foglalkozókat, és a bioipart, valamint az üzletfejlesztést támogató szervezeteket, innovációs ügynökségeket és a technológia transzfer közvetítőket egy többoldalú innovációs partnerségi hálózatban. A hálózat célja, hogy kiaknázza és hasznosítsa a mezőgazdasági és az erdészeti melléktermékekből előállított biomassza erőforrásokat.
Az értékláncok összekapcsolása a bioökonómia érdekében (© Bridge 2020)

A bioökonómia megvalósításához jobban kell használnunk a növénytermesztés és az állattenyésztés során keletkező biomassza erőforrásokat, annak érdekében, hogy új, erősebb értékláncok jöjjenek létre, miközben megőrizzük a természeti erőforrásokat és óvjuk a biodiverzitást.

A projektet az EU Horizont 2020 programja támogatja. A projekt 2016. március 1-jén kezdődött és 2018 augusztusában ér véget. A nemzetközi konzorciumot a Steinbeis-Europa-Zentrum (Németország) koordinálja.

Három biomassza innovációs hálózatot (Biomass Innovation Design Hub) hoz létre a projekt, egyet-egyet Spanyolországban (Andalúzia), Írországban és Magyarországon. A magyar hálózatot a Bay Zoltán Nonprofit Kft alakítja ki. A hálózatok célja, hogy lehetőséget és fórumot adjanak a biomassza-értéklánc szereplői közötti együttműködések kiaknázására, az energiatermelésen túlmutatóan is.

Az AgriForValor indító projekttalálkozóját 2016 márciusában tartották Stuttgartban. Ezen a találkozón a partnerség meghatározta a projekt vízióját a 2016-ban induló nemzeti biomassza innovációs hálózatokra és a teljes projektre vonatkozóan:

“A különböző szereplők összekapcsolása annak érdekében, hogy

  • új értékláncok alakuljanak ki
  • a mezőgazdasági és az erdészeti melléktermékből előállított biomassza piaci keresletének élénkítése és értékes termékek létrehozása.”

Az AgriForValor projekt 30 hónap alatt változatos tevékenységekkel járul hozzá biomassza innováció hasznosításához és a kutatási ötletek gyakorlatba ültetéséhez. Ezekről a tevékenységekről és a csatlakozási lehetőségről hamarosan a www.agriforvalor.eu honlapon lehet majd tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!