MENÜ

Az agrárium szereplőire lehet számítani

Agro Napló 2020.09.21.

Sok minden leállt az országban a járványhelyzet miatt, de azok, akik az ország mindennapi élelmét állítják elő, nem álltak le, dolgoztak tovább, mert az agrárium szereplőire mindig lehet számítani – húzta alá az agrárminiszter a Hortobágyon, a 24. gulyásverseny és pásztortalálkozó ünnepi megnyitóján.

 

Nagy István hozzátette: az elmúlt hónapok is azt bizonyították, hogy az agrárium, az élelmiszeripar a nemzetgazdaság stratégiai ágazata. A biztos alapot pedig azok az öregek és fiatalok jelentik, akik szeptemberben második felében felsorakoztak a hortobágyi pásztortalálkozó versenyeire – mondta a miniszter. A XXI. század agráriuma ezekre a hagyományokra épül, a kormány pedig százmilliókkal támogatja az ágazatot, az állattenyésztés fejlesztését – hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető üdvözölte – adta közre a minisztérium honlapja – a pásztorok utánpótlását adó bojtárokat, akik bár választhattak volna könnyebb pályát, szabadabbat, a természethez közelebb lévőt azonban szavai szerint bizonyosan nem. Ezek a fiatalok értik, hogy "emberi a munka, isteni az áldás" – jegyezte meg a miniszter.

 

hortobagy-3-1200

Nagy István

 

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. igazgatója emlékeztetett arra, hogy a hagyományos pünkösdi rendezvényüket, csakúgy mint a kihajtási ünnepet és a lovas napokat, az idén nem tarthatták meg a járványhelyzet miatt. Az összetartásra, összefogásra azonban szükség van, ezért úgy döntöttek, hogy most ősszel mégis megtartják a gulyásversenyt és pásztortalálkozót, amelyre az ország minden területéről érkeztek résztvevők a Hortobágyra.

A pusztai állatparkban tíz felnőtt és kilenc bojtár gulyáspáros mérte össze szakmai tudását, mesterségük fogásaiban. A rendezvény szervezői, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a gulyások és a magyar szürkemarha ünnepén a rideg állattartásban élő állatokat vigyázó gulyások körében még ma is élő hagyományokat és napi feladataikat kívánták bemutatni a résztvevők a nagyközönség számára – tartalmazza az összegzés.

 

hortobagy-55-1200

 

Fotók: Fekete István