Augusztusban felpörgött az élelmiszeripar

Agro Napló
Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. Az élelmiszergyártás 3,8 százalékkal bővült.

Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése 7,4, ezen belül a feldolgozóiparé 8,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari termelésből több mint 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülése miatt.

Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 23 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 3,5 százalékkal emelkedett. A legjobban, 25 százalékkal a legkisebb súlyú dohánygyártás nőtt. Az alágazatok közül, amelyekben csökkenést regisztrált a KSH, a tejfeldolgozás esett vissza a legnagyobb mértékben, 7,0 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!