Átvilágítaná a mezőgazdasági árakat az unió

Agro Napló
A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elkerülése és a termelői együttműködés javítása érdekében nagy lépésre szánta el magát az Európai Bizottság. Átláthatóbbá szeretné tenni ugyanis az élelmiszer-ellátási láncban megjelenő árakat, a transzparenciával biztosítva a méltányosságot – írja a Figyelő.

A megvalósítás nem tűnik egyszerűnek – vélik a bizottsági javaslatról az élelmiszerlánc termelői oldalának friss zöldséget és gyümölcsöt előállító szkeptikusai, akik mindjárt központosítást emlegetnek. A lényeg ugyanis éppen a marzson van, erről szól az üzlet, és az nem szokott nyilvános lenni – magyarázzák.

Hozzáteszik: az élelmiszerlánc mostani erőviszonyai nem véletlenül alakultak ki. A például tőkeerejüknél fogva előnyben lévő piaci szereplők pedig ki is használják ezt.

A kereskedői részről azt fogalmazták meg, hogy nem igazán életszerű egy kereskedőláncba rendszeresen, minőségi és mennyiségi szempontból is megfelelő élelmiszert beszállító termelő átadási árait összehasonlítani egy minőségi vagy mennyiségi gondokkal szembesülőéivel. Átlagot számolni pedig nem jó gondolat – fogalmaznak.

Nem is mindjárt az áraknál kellene keresni a megoldást, hiszen vannak saját márkás produktumok is, és ezek átadási ellenértékét nem lehet összehasonlítani más termékekével, legfeljebb a többi saját márkáséval – teszik hozzá már az élelmiszer-feldolgozói szegmensből többen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Megjelent az Európai Bizottság 2020/1559 végrehajtási rendelete az új élelmiszerek uniós jegyzékének megállapításáról szóló 2017/2470 bizottsági végre...

Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!