MENÜ

Átutalási díj – több bank is lenyeli a januári adókönnyítést

2019.01.14.

Az állam januártól csökkentette a tranzakciós illetéket, a Portfolio pedig megnézte, hogy a bankok átadták-e ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek.

 

Január 1-jével a 20 ezer forint alatti lakossági tranzakciókra nem szed 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket az állam. Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek - írta a portfolio.hu.

A portál szerint a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra).

A lap tíz bank esetében megnézte, a hirdetményekben emiatt történtek-e változások. A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül az Erste Bank, a Gránit Bank, a Sberbank és az UniCredit Bank ügyfeleinél.

Nem egyértelmű a helyzet két banknál: csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására, a CIB Bank hirdetményében pedig akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.

Egyértelműen elengedi az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és a K&H Bank.