MENÜ

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzés a budapesti piacokon

Agro Napló 2020.07.15.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartottak a budapesti a szakemberek: 271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb fővárosi piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

 

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az elmúlt fél évben a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakértői. Az akció eredményeként a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen mintegy 2,5 millió forint összegben. Tizenöt termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a Nébih.

Az akció a 16 legnagyobb budapesti piacot érintette, ahol 271 forgalmazónál – 171 kereskedőnél, valamint 100 őstermelőnél – vizsgálták a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását a Nébih szakemberei. Az ellenőrök tapasztalatai szerint jellemző, hogy a piacokon egy kereskedőnek több standja is van, általában kettő-három, de volt példa öt külön standra is.

Általános problémaként említhető a kötelező jelölések (például a származási ország, a minőségi osztály, a fajta stb.) hiányos feltüntetése. Jellemző volt továbbá, hogy ugyan a magyar áruknál kiírták a származást, akár még a termőtájat is (például: szentesi paprika), azonban az import termékek esetében már elmarad a kötelező tájékoztatás.

Az ellenőrzéssorozat másik kiemelt területe az ál-őstermelők kiszűrése volt. Általános tapasztalat, hogy az őstermelők jelenléte az egyes piacokon rendkívül változó. Az átláthatóságot azonban nagyban nehezíti, hogy a termelői standokon sokszor kereskedők is árulhatnak, így nehéz megkülönböztetni, hogy ki a valódi termelő.

Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom. Emiatt volt fontos, hogy a hatósági ellenőrzések során a szakemberek kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a termelői asztalokon kínálják nem saját termesztésű, hanem vásárolt áruikat. A Nébih ellenőrei az őstermelők esetében a termelés helyszínén is ellenőrzést tartottak. Ennek során előfordult, hogy kiderült, a termelő valójában egyáltalán nem termel, vagy csak részben termel és kínálatát – választékbővítés céljából – vásárolt termékekkel egészíti ki. A szakemberek 15 termelő esetében kezdeményezték az őstermelői igazolvány bevonását.

Az akció tapasztalatai alapján megállapítható volt még, hogy a piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek. A nyitva tartása azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen érhető el a piacok kínálata – tartalmazza az összegzés.