Átalakult a MAGOSZ

Agro Napló
Közgyűlés tartott március 31-én a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, amelynek során több pontban módosították a szervezet alapszabályát – közölte az MTI.

Megszűnt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) országos választmánya, szerepét a közgyűlés vette át péntektől, az agrár-érdekképviselet Gödöllőn tartott közgyűlését követően.

Jakab István, a szervezet elnöke elmondta: a változás alapszabály-módosítással következett be, amelyet a polgári törvénykönyv előírásihoz igazodva hajtottak végre. Az alapszabály módosítása nyomán a szövetség a jövőben nem négyévenként tart majd küldöttgyűlést, hanem évente közgyűlésen számol be tevékenységéről a tagságnak. A MAGOSZ 23 tagú elnöksége a korábbiaknak megfelelően végzi munkáját.

További változás, hogy a tagozatok elnökeit is választani fogják a korábbi kooptálás helyett. Tisztújítás a szükséges választásokon – a tagozatvezetői és az alelnöki posztok betöltésén – kívül nem volt.

Jakab István értékelése szerint a Magosz erejét és tevékenységének sikerét mutatja, hogy az elmúlt években a legerősebb ágazati érdekképviselet lett. A MAGOSZ közreműködött a földtörvény, az agrárkamarai törvény és több más jogszabály megalkotásában, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) gazdabarát átalakításában.

Az elnök a MAGOSZ célkitűzési közé sorolta, hogy Magyarországon korszerű vízgazdálkodási rendszer jöjjön létre, valamint készüljenek el a gazdálkodók versenyképességét növelő ágazati integráció jogszabályi feltételei. A MAGOSZ a hazai fehérjenövények termesztésének fejlesztését és a GMO-mentesség fenntartását is fontosnak tartja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!