Átadták az országos jégkármérséklő rendszer informatikai támogatását

Agro Napló
Átadták az országos jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszert csütörtökön, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában, Budapesten – közölte az MTI.

Balról jobbra: Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója, Kaszás Zoltán, a T-Systems vezérigazgatója, Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára, Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer átadási ünnepségén az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi Kitaibel Pál utcai központjában 2018. augusztus 16-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke az ünnepségen elmondta, hogy a meteorológiai szolgálat KlimAdat projektjére, amely az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezését szolgálja, mintegy 709 millió forint állami és uniós támogatás áll rendelkezésre 2020 végéig a Környezeti és Energiahatékonysági Programban (KEHOP).

Ebből az eseményen átadott informatikai rendszert működtető, januárban beszerzett Apollo szuperszámítógép bővítésére és fejlesztésére 300 millió forintot fordítottak.

Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány prioritásként kezelve az éghajlatváltozást döntött az országos jégkármérséklő rendszer létrehozásáról, amelynek kialakításával a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) bízta meg.

Hozzátette, hogy a beszerzett szuperszámítógép teljesítménye ötszöröse a korábbinak, és nemcsak a jégkármérséklő rendszert szolgálja ki, hanem tovább javítja majd a meteorológiai előrejelzések biztonságát és gyorsaságát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!